Joksimović: EU komisija bi u plan budžeta za narednih pet godina trebala da uvrsti i buduće članice

Joksimović je kazala i da je Evropskoj uniji jasno da je, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odgovornost na prištinskoj strani

Aleksandra Joksimović, predsednica Centar za spoljnu politiku izjavila je danas, da je jako bitno da Evropska komisija 2019. godine u planiranju svog petogodišnjeg budžeta, stavi u plan i buduće članice EU.

Packa od Evropske komisije Hrvatima i Slovencima: Da sprovedete presudu iz Haga!

Na taj način, rekla je ona gostujući na Pinku, kroz takav okvir budžeta, Srbja i zemlje regiona bi mogle da očekuju "otvaranje vrata" ka punopravnom članstvu.

- Evropska komisija, trebala bi da 2019. godine stavi u svoj dnevni red za budući petogodišnji mandat, proširenje. Jako je bitno da u sledećem budžetu Evropske unije dođe do predviđanja novih članica, jer samo kroz takav okvir budžeta možemno očekivati da u narednom periodu dobijemo otvorena vrata - kazala je Joksimović.

On je rekla i da sazreva svest u Evropskoj uniji o potrebi uspostavljanja novih aktivnosti EU, u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, a kako je istakla, Srbija se bez svake dileme posmatra kao ključna zemlja regiona za stabilnost i napredak čitavog procesa pridruživanja.

On je kazala i da su međunarodne okolnosti nešto što se konstantno menja, te da nije dobro licitirati sa datumima kada će doći do učlanjenja u EU.

- Niko nama neće reći koji je to datum kada ćemo ući u Evropsku uniju, ali je važno da se ne licitira sa periodima u kojima će se to desiti. Za nas je od izuzetnog značaja da mi, izazove koji se nalaze pred nama, ispunimo u što kraćem periodu - kako bi nas, kaže Joksimović, kada se stvore povoljne međunarodne okolnosti, EU prihvatila kao punopravnu članicu.

Joksimović je kazala i da je Evropskoj uniji jasno da je, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odgovornost na prištinskoj strani.

Ona je zaključila da i Evropska unija ima isto tako potrebu da objasni svojim građanima zašto je važno za samu EU da se proces proširenja ka Zapadnom Balkanu nastavi.

(Telegraf.rs/Tanjug)