Kosovo još nije apliciralo za članstvo u Unesko

Kada je reč o Interpolu, Priština je ove godine aplicirala za članstvo u toj organizaciji

Ministar u tehničkoj vladi Kosova zadužen za spoljne poslove Emanuel Demaj izjavio je danas da Priština još nije aplicirala za članstvo u Unesko, pre svega zbog neusvajanja dva zakona - Zakona o verskoj slobodi i Zakona o kulturnom nasleđu. Kada je reč o zahtevu Prištine za učlanjenje u Interpol, on kaže da će biti poteškoća, ali se nada pozitivnom ishodu, preneo je RTK2.

Ivanović predlaže "kiparski model" za rešenje pitanja Kosova

Rama: Jednostavno rešenje problema - Srbija da prizna Kosovo

U izjavi za Ekonomija Onlajn, Demaj tvrdi da nije tačno da Priština nije imala podršku država članica Uneska.

- Još uvek čekamo usvajanje ova dva zakona. Radimo i na svim mogućnostima i opcijama i verujem da još uvek ima vremena da se aplicira i da vidimo kako će se stvari odvijati - rekao je Demaj za Ekonomija Onlajn.

S obzirom da još uvek nije konstituisana kosovska skupština, što će dodatno prolongirati usvajanje ova dva zakona, teško je očekivati da će Kosovo ove godine uopšte aplicirati za članstvo, prenosi RTK2.

- Prošli put nam je falilo tri glasa da bi se učlanili u Unesko u novembru 2015. godine, proces je dodatno ometala Srbija - naveo je on.

Kada je reč o Interpolu, Priština je ove godine aplicirala za članstvo u toj organizaciji, a Demaj se nada pozitivnom ishodu, objavio je Lajmi, a prenosi RTK2.

- Biće poteškoća, to je istina, jer imamo veliki broj država koje nam nisu dale povratnu informaciju. Imaćemo susrete tokom ove nedelje sa premijerom i predsednikom i videćemo da li smo imali neke pomake. Izveštaji i nisu toliko pozitivni ali, bilo kako bilo, oni će nam služiti kao vodič za dalje korake - rekao je on.

Priština, kako je dodao, zna da stvari mogu da se menjaju u poslednjem trenutku.

- Veoma je teško za Kosovo da u ovoj situaciji, bez parlamenta i bez formiranih institucija radimo što je najbolje moguće - rekao je Demaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)