Zašto je važna sutrašnja sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu?

Dačićevo učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za nove bilateralne susrete i nastavak diplomatske borbe, da pitanje južne srpske pokrajine ubuduće ne bude "skinuto" sa dnevnog reda svetske organizacije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, a Srbiju će predstavljati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za nove bilateralne susrete i nastavak diplomatske borbe, da pitanje južne srpske pokrajine ubuduće ne bude "skinuto" sa dnevnog reda svetske organizacije.

Kosovo još nije apliciralo za članstvo u Unesko

Ivanović predlaže "kiparski model" za rešenje pitanja Kosova

Prošlu sednicu Saveta bezbednosti UN posvećenu Kosovu i Metohiji, koja je održana sredinom maja, obeležila je rasprava ambasadora o ulozi misije svetske organizacije UNMIK u južnoj srpskoj pokrajini. U tom smislu treba očekivati, nastavak oštre diplomatske borbe Beograda, uz pomoć svojih saveznika, pre svega Rusije i Kine, da se rasprava o situaciji na Kosovu ne povlači sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN.

Priština i njeni zapadni saveznici svim silama se trude da ta tematika bude, ako ne potpuno skinuta sa dnevnog reda Ujedinjenih nacija – ono da se bar što više skrajne. Naime, američka ambasadorka u UN Mišel Sison rekla je tada da treba smanjiti misiju Unmika, kao i da se prorede sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu na dva ili jednom godišnje.

To je u najkraćem pozicija sa kojom dve strane dolaze na sutrašnju, novu sednicu Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Guteres je ocenio u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces.

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

- Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima - naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.

Kako je najavljeno iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova, ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a u izveštajnom periodu, od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kako se ističe u saopštenju, Dačić će izneti našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

(Telegraf.rs)