Došli u Beograd Amer, Rus i Nemac: Ovo nije početak vica, njih trojica su specijalci koji imaju samo jedan zadatak - Srbija

Srbija je na putu da postane članica Evropske unije sa prisnim odnosima sa Rusijom, ali i sve boljim odnosima sa novom administracijom Bele kuće. S tim u vezi, svedoci smo sve češćih poseta i razgovara našeg državnog vrha sa direktnim i specijalnim izaslanicima Donalda Trampa, Vladimira Putina i Angele Merkel

Na turbulentom Balkanu, gde se vekovima lome koplja imperija, Srbija, u ovom trenutku, predstavlja sidro stabilnosti. Zemlja, koja je na putu da postane članica Evropske unije sa prisnim odnosima sa Rusijom, ali i sve boljim odnosima sa novom administracijom Bele kuće. S tim u vezi, svedoci smo sve češćih poseta i razgovara našeg državnog vrha sa direktnim i specijalnim izaslanicima Donalda Trampa, Vladimira Putina i Angele Merkel za Srbiju. Ko su specijalci, koji imaju samo jedan zadatak?

Francuzi konačno shvatili zašto je OPASNA "Velika Albanija": Najveća analiza projekta koji potresa Balkan

Vučić razgovarao sa Mekalisterom o putu ka EU i unutrašnjem dijalogu

HOJT BRAJAN JI, glavni Trampov čovek za Balkan

Hojt Brajan Ji, pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, postao JE glavni čovek predsednika Donalda Trampa za region nakon što su skoro svi viši funkcioneri smenjeni posle dolaska nove administracije.

Sa malim prekidima, karijera američkog diplomate Hojta Jia povezana je sa Balkanom gotovo dve i po decenije. Iz prvog reda je posmatrao neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima - 1993. je pratio pripremu Dejtonskog sporazuma, 1999. je sedeo u kancelariji Havijera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u finansijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Evropsku uniju.

Danas je prvi operativac američke administracije za Balkan. U martu je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem, posle čega je predlog za formiranje kosovske vojske sklonjen s dnevnog reda. U maju je posetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu.

Istog meseca je u Albaniji razgovarao sa političkim liderima, posle čega su se svi složili da idu na izbore.

U Beogradu boravi sve češće. Više puta je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prisustvovao je i inauguraciji, upravo kao izaslanik Donalda Trampa.

Nedavno je bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio da je Ji veliki profesionalac koji prilikom poseta Beogradu najveću pažnju posvećuje bezbednosti regiona.

- U pitanju je čovek sa velikim iskustvom, službovao je u Crnoj Gori, u Zagrebu. Ocene da je mirođija u svakoj čorbi ili mađioničar su preterivanje. Prosto, on je iskusan diplomata koji čini sve da dođe do rešenja i kompromisa. On ne može da učini da neke stvari u regionu budu urađene ako to ovdašnji ljudi ne žele. Uveren sam da će svoj posao uraditi dobro i u Srbiji - rekao je Montgomeri.

Više puta je isticao, kako kaže štetan uticaj Rusije na Balkanu. O tome je često govorio i u Kongresu.

SERGEJ ŽELEZNJAK, najbliži Putinov saradnik za Balkan

Neupućeni će reći da je Segej Železnjak samo poslanik ruske Dume i zvaničnik vladajuće Jedinstvene Rusije. Međutim, u diplomatskim krugovima Železnjak važi za čoveka, koji je zadužen za najprisniju saradnju sa političkim strankama na Balkanu i kao takav je zapravo najprisniji saradnik Vladimira Putina za ovaj deo sveta i iz prve ruke ga izveštava o prilikama koje ovde vladaju, ali i svojim sagovornicima prenosi stavove prvog čoveka Rusije i Kremlja.

O Sergeju Železnjaku su srpski mediji pisalo povremeno, uglavnom u kontekstu da ima veliki uticaj na politička dešavanja u Srbiji.

Stav da je imao uticaja u politička dešavanju u našoj zemlji proizilazi iz činjenice da je upravo bivši potpredsednik ruske Dume najzaslužniji za potpisivanje sporazuma o saradnji nekolicine srpskih stranaka sa Jedinstvenom Rusijom (JR), čiji je lider premijer te zemlje Dmitrij Medvedev.

Naime, sporazum sa JR su dosad potpisale Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri, Srpska narodna partija, Treća Srbija, ali i najveća i najjača stranka u Srbiji - Srpska napredna stranka. Najdužu saradnju sa JR i Sergejom Železnjakom ima zapravo sam SNS, koji je još 2010. verifikovao dobre odnose sa Putinovom strankom.

- Moskva ne traži takve odluke ni od koga, ne samo od Srbije. Smatramo da treba razvijati saradnju sa svima, i želimo da se ta saradnja razvija na osnovu uzajamne koristi, jer je to osnova dugoročne saradnje - rekao je Železnjak svojevremeno odgovarajući na pitanje da li će Moskva tražiti od Beograda da se opredeli za istok ili zapad.

DEJVID MEKALISTER, izvestilac EP za Srbiju, ali i mogući naslednik Merkelove

Dejvid Mekalister je nemački političar, član nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) na čijem čelu se nalazi nemačka kancelarka Angela Merkel. Potpredsednik je Evropske narodne partije, izvestilac je za Srbiju i predsednik Spoljopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Ono što prvo pada u oči jeste njegovo gotovo tipično britansko ime – no, nema mesta zabuni. Njegov otac je inače britanski službenik iz Glazgova, Škotske, koji je bio na službi u Zapadnom Berlinu od 1969. godine, a sam Mekalister pored nemačkog ima i britansko državljanstvo.

Inače, Mekalister se smatra za političku zvezdu CDU u usponu, a čak se govori da je mogući naslednik Angele Merkel, sa kojom je inače u odličnim odnosima.

Kako je Nemačka na svojevrsan način preuzela ulogu patrona u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana, više je nego jasno da je pozicija Mekalistera kao izvestioca u suštini povoljna za Srbiju iz prostog razloga jer je u pitanju izvestilac koji dolazi iz trenutno najmoćnije zemlje Unije, koja je preuzela vodeću ulogu u upravljanju procesom proširenja, koji potom dolazi iz trenutno vladajuće stranke CDU na čijem čelu je bez premca najmoćniji lider Unije, Angela Merkel.

Čest je gost u Beogradu, gde upravo jako često razgovara sa srpskim državnim vrhom, pre svega predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U ovonedeljnom intevjuu za Telegraf.rs je rekao:

Predsednik Vučić je još jednom naglasio svoju posvećenost uvođenju Srbije u Evropsku uniju sa svojim zahtevom. Unapred određeno vreme nije povezano sa procesom proširenja. Brzina pregovora zavisi od napretka koji Srbija ostvaruje u sprovođenju svih neophodnih reformi. Srbija će se pridružiti EU kada ispuni sve kriterijume za pristupanje.

(Telegraf.rs)