Brnabić: Veća saradnja sa Kinom u oblasti obrazovanja

Vlada Srbije će dati puni doprinos prosvetnoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" i saradnji u mehanizmu CIE, poručila je Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) da je obrazovanje uslov prosperiteta svakog društva i najavila da će saradnja sa Kinom biti intenzivirana i u oblasti obrazovanje i nauke.

TVITER OBRAČUN Brnabić i Šutanovca oko "Vranjskih"

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske krajem novembra

- Vlada Srbije će dati puni doprinos prosvetnoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" i saradnji u mehanizmu CIE - poručila je Brnabić.

Ona je rekla da Srbija projekat "Jedan pojas, jedan put", smatra jednom od najvažnijih golobalnih inicijativa, kao i da veliku pažnju poklanja saradnji sa Kinom u okviru mehanizma "16 plus jedan".

- Akademski krugovi su pokretači prosperiteta. Svi smo svesni da na omladini i njenom obrazovanju leži budućnost i prosperitet svake zemlje - naglasila je Brnabić.

Ona je podsetila da je Srbija započela reformu obrazovanja i istakla da bez odgovarajućeg obrazovanog sistema nema razvoja nijednog društva.

- Verujem da će ovaj dijalog doprineti da se učvrste temlje obrazovanja koji je uslov a prosperitet svakog društva - navela je Brnabić, dodajući da se u Novom Sadu okupla intelektualna elita iz Kine i Evrope.

Napomenula je da će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope 2019. i postati centar za mlade, inovativne ideje koje će relizovati na međunarodnom nivou.

Brnabić je podsetila da je format "16 plus 1" uspostaljen u Varšavi 2012. i da doprinosi razvoju svih učesnica i da je doprineo jačanju ukupne saradnje veće i bolje povezivanju i boljim kontaktima.

Naglasila je da je CIE integralni deo šire saradnje Kine i EU, imajući u vidu da je 11 zemalja regiona članice EU, a preostalih pet na evroskom putu, sa kojima Kina ima uspostavljenju statešku saradnju.

Brnabić je rekla da je na trećem sastanku vlada 2014. u Beogradu Srbiji ukazana posebna čast i poverenje i istakla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklanja izuzetnu pažnju tom formatu saradnje.

Ona je poručila da će kao nova premijerka Srbije nastaviti da ulaže napore da se ta saradnja još više pojača.

Brnabić je najavila da će Kina i zemlje CIE imati sledeći sastanaka u Budimpešti 28. novembra i potvrdila da će učestvovati.

Podsetila je da se u okviru tog mehanizma jača politička i ekonomska saradnja, realizuju infrastrukturni projekti, grade mostovi, pruge, hidroleketrane i da postoje planovi za digitalno povezivanje na ruti "Jedna pojas, jedan put".

Brnabić je dodala da je 2017. godina kulurne saradnje Kine i CIE, kao i da ti susreti mogu da obuhvate i saradnju u zdravstvu, turizmu i mnogim drugim oblastima. Premijerka Srbije je najavila da će Beograd biti sledeći domaćin gradonačelnika okviru mehnizma CIE.

Kako je rekla, u omladini i njenom obrazovanju leži budućnot, a Srbija je impresionirana razvojem Kine i u oblasti obrazovanja, tako da bi trebalo raditi na razmeni studenata i obrazovnih i naučnih institucija, učenju kineskog jezika i slično.

- Da mlade pripremimo za moderno doba, da steknu veštine i znanja koje će ih ohrabrivati da se bore za svoje ambicije. Moderno društvo stalno stavlja nove izazove pred nas - istakla je premijerka Srbije.

Brnabić je rekla da reforma obrazovanja podrazumeva celoživotno učenje, obrazovanje prema potrebama društva, ali i obrazovnje koje treba da pokreće inovacije i kritičko mišljenje, kao i preduzetništvo.

- Želimo da uvedemo model konceptualnog učenja, kako bi mladi sticali funkcionalno i primenjivo znanje i da kroz sveobuhvatnu reformu obrazovnja povratimo poverenje javnosti u naš obrazovni sistem - poručila je Brnabić.

Navela je da treba povećati dostupnost obrazovanja i modernizovati nastavne planove i programe, prema potrebama društva i naše ekonomije, a sve u cilju razvoja privrede i dostizanja globalne konkurentnosti.

Premijerka Brnabić je ukazala da je učenje o preduzetništvu veoma važno za mlade,o posebno za društva sa malim brojem stanovnika kao što je naše i da su preduzetničke kompetencije prepoznate kao jedan od osam veština za život u 21. veku.

- Naš strateški razvoj mora biti zasnovan na razvijanju preduzetničkih kompetencija kod što većeg broja članova našeg društva - naglasila je Brnabić.

Podsetivši da je uvedena aviolinija Beogad - Peking, ona je izrazila očekivanje da će to doprineti još većoj saradnji dve zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)