Šta Srbi "guglaju" o našim političarima?

Kakve informacije o političarima građani Srbije pokušavaju da saznaju pomoću Google pretraživača

U doba digitalne ere kojoj svi danas živimo, dovoljno je da ukucati ime i prezime bilo koga sa javne scene u pretraživač, a Google algoritam će vam u deliću sekunde kroz predloge pokazati šta je ono što najviše interesuje građane Srbije. "Proguglali smo" šta najviše interesuje Srbe u vezi domaćih političara.

Pitala ga je po čemu će ostati upamćen: Ovo su 3 stvari koje je Vučić odgovorio

Skupština nastavila rad: Dve opomene demokratama za početak

Ono što treba znati, kada je u pitanju najpoznatiji internet pretraživač jeste da Google ne odlučuje šta će se pojavljivati u predlozima, već je za to zadužen algoritam koji važi za sve upite.

Predlozi se formiraju na osnovu dva najbitnija faktora: koliko je puta fraza pretraživana (ono što je pretraživano najviše puta pojaviće se prvo u predlozima) dok je drugi kriterijum odakle, to jest iz koje države se pretražuje.

Kada je u pitanju najpopularniji srpski političar, predsednik i lider SNS Aleksandar Vučić, građane Srbije najviše interesuje koliko je prvi čovek države visok, a zatim kako da dođu do njega, odnosno pokušavaju da pronađu njegov kontakt. Interesuje nas i kako izgleda prva dama Srbije - Tamara Vučić, ali i da li šef države ima Instagram.

Ono što najviše interesuje Srbe u vezi premijerke Ane Brnabić jeste njena biografija. Srbi "guglaju" i njene fotografije, ali traže link ka njenom tviter nalogu, što je očekivano, s obzirom na to da je šefica Vlade do stupanja na ovu funkciju bila više nego aktivna na ovoj društvenoj mreži.

Srbe najviše zanima funkcija koju obavlja Ivica Dačić. To se može zaključiti na osnovu pretraživanja njegovog imena, jer Google "nudi" premijer kao predlog. Građane interesuju i vesti o aktivnostima prvog potpredsednika Vlade, a neizbežno je očito i kako peva, uzimajuću u obzir njegove brojne "nastupe".

Kada su pitanju ostali potpredsednici Vlade, građane najviše zanima kako izgleda supruga Nebojše Stefanovića, ali i kako da dođu do njega, tj. koji je njegov kontakt i koliko je visok.

Kada se "gugla" Zorana Mihajlović, , najviše pretraga upućuje na link ka njenom Instagram profilu.

Građane Srbije najviše zanima u vezi aktuelnog gradonačelnika Siniše Malog koliko je visok, ali i odakle potiče, tj. koje mu je poreklo. Pretražuje se i ko mu je bivša supruga.

U vezi bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića građane najviše interesuje njegova zadužbina, odnosno crkva, koju je izgradio, ali i koje je godište nekadašnji stanovnik Andićevog venca. Traže i njegov Tviter nalog, mada ga Nikolić nema, odnosno do skoro je koristio oficijalni naog predsednika države.

U vezi opozicionih lidera, situacija je šarenolika. Građani se pitaju kojoj stranci pripada Saša Janković, lider PSG, šta je do sada uradio u karijeri, ali i koji mu je kontakt.

Da li zbog sve veće aktivnosti na društvenim mrežama ili ne, građane Srbije najviše interesuje put do Tviter i Facebook naloga Vojislava Šešelja, ali i koje je sve kjnige napisao lider radikala.

(Telegraf.rs)