100 PUTA VEĆA DIPLOMATSKA AKTIVNOST NEGO PRE 10 GODINA: Dačić kaže da se bori na svim frontovima

Ministar spoljnih poslova kaže da je ustostručio napore u odnosu na diplomatiju Srbije pre desetak godina i radi se na svim frontovima, ne samo po pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su diplomatske aktivnosti Srbije ustostručene u odnosu na ono što se radilo pre desetak godina.

Đukić Dejanović se oglasila o rotaciji na mestu Dačićevog zamenika, ali i izboru Šainovića u Predsedništvo SPS

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Kirgijske Republike Erlanom Abdildajevim Kirgizom rekao da će sutra biti održan u Beogradu trilateralni sastanka ministara spoljnih poslova BiH, Turske i Srbije, a da već za dva dana učestvuje na ministarskom savetu OEBS-a u Beču, krajem nedelje imati sastanke sa predstvanicima pojedinih zemalja Afrike i zatim ići u posetu Kazahstanu.

Naveo je da nam je u interesu da negujemo dobre odnose sa prijateljima, a da one zemlje koje su priznale Kosovo "nateramo" da o tome razmisle.

Kako je rekao ustostručio je napore u odnosu na diplomatiju Srbije pre desetak godina i radi se na svim frontovima, ne samo po pitanju KiM.

POSETA PREDSEDNIŠTVA BIH KORAK NAPRED

Dačić je ocenio da poseta tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Beogradu predstavlja korak napred u poboljšanju odnosa dve zemlje.

Dačić je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kirgiske Republike Erlanom Abdildajevim Kirgizom, rekao da su za Srbiju odnosi sa BiH prioritetni, jer su bitni za stabilnost regiona.

Kazao je rekao potrebno je otvoreno razgovarati o svemu pa i problemima i tragati za rešenjima koji će predstavljati korak napred i da će to biti tema sutra na susretu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

SPORAZUM O UKIDANJU VIZA

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kirgizije, Ivica Dačić i Erlan Abdildajev, potpisali su danas u Beogradu sporazum vlada dve države o ukidanju viza. Dačić je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja rekao da je Kirgizija veliki prijatelj Srbije i da je u skladu s tim neophodno da se saradnja dalje razvija.

- Dogovorili smo moju posetu sledeće godine Kirgiziji, gde će 25. juna biti obeleženo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sporazum o ukidanju viza za sve pasoše jedan od najboljih načina za iskazivanje prijateljstva.

On je dodao da će Srbija podržati kandidatutu Kirgizije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Abdildajev je rekao da su razgovori bili veoma konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi, kao i da je razmotren "širok krug pitanja".

- Srbija je prijateljska zemlja i pouzdan partner u međunarodnoj areni - rekao je ministar spoljnih poslova Kirgizije.

On je ponovio podršku Kirgizije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

- Teritorijalni integritet i suverenitet najviše su vrednosti koju rukovodioci i narod treba da štite - rekao je Abdildajev.

ZAHVALNOST JUŽNOJ AFRICI

Pre susreta sa kirgiskim ministrom spoljnih poslova, Dačić je preneo ministarki odbrane i vojnih veterana Republike Južna Afrika Nosivive Mapisa-Nkakulu, zahvalnost Srbije za čvrst stav njene zemlje u pogledu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije u vezi sa KiM.

Dačić i Mapisa-Nkakulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, su se saglasili da je neophodno unaprediti ugovornu regulativu u svim oblastima za koje postoji zajednički interes, a posebno u vezi sa relaksacijom viznog režima.

U razgovoru je obostrano konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa i iskazana spremnost za njihovo dalje jačanje, koji datiraju iz vremena antikolonijalne borbe i Pokreta nesvrstanih zemalja.

Naglašen je interes za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, kao i interes za saradnju u brojnim oblastima.

Razmenjena su mišljenja o regionalnim pitanjima i potrebi zajedničkog nastupa na multilateralnom planu i saradnji u okviru međunarodnih organizacija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)