Ugljanin da podnese ostavku ili da ga Dačić smeni!

Aćif Efendija, čijem je otkrivanju biste prisustvovao ministar u novoj vladi, od Hiltera je dobio gvozdeni krst drugog reda kao verni saradnik nacista i zato Ugljanin mora da odgovara, smatraju srpski političari

Predstavnici političkih partija u Srbiji osudili su pojavljivanje ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina na otkrivanju table Aćif Efendiji u Novom Pazaru, koga su partizani streljali 1945. zbog ubistva 7.000 Srba.

Funkcioner SNS-a Borislav Pelević kaže da bi nakon takvog skandala Ugljanin morao da podnese ostavku, a ukoliko on to ne čini, premijer Ivica Dačić bi morao da ga smeni.

- Prisustvovanje otkrivanju spomen ploči Aćif efendiji Hadžiahmetoviću je prvorazredni politički skandal i zbog toga Ugljanin mora da odgovara! Otkrivena je spomen-ploča čoveku koji je osvedočeni zločinac. Aćif Edendija je od Hiltera dobio gvozdeni krst drugog reda kao verni saradnik nacista u toj oblasti. O broju ubijenih Srba za koje je odgovoran izlišno je i govoriti - kategoričan je Pelević.

Aleksandar Popović, funkcioner DSS, takođe smatra da o posledicama Ugljaninovog poteza treba da se izjasni Vlada.

- Aćif Efendija je osuđeni ratni zločinac i o njemu je istorija već dala sud. Potez Ugljanina je za svaku osudu. Ratnim zločincima se spomen-ploče ne podižu, a otkrivanje ove dovoljno govori o onima koji su to uradili - ističe Popović.

I Aleksandar Jugović iz SPO osuđuje potez ministra Ugljanina i lokalnih političara iz Novog Pazara.

- Veoma dobro se zna ko je bio Aćif Efendija. Podignuta je spomen ploča osuđenom ratnom zločincu koji iza sebe ima 7.000 ubijenih Srba, što je za svaku osudu - napominje Jugović.

Podsetimo, spomen-ploču su u okviru proslave koja je organizovana u ovu čast, otkrili su predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijel, a svojim prisustvom proslavu je uveličao i Ugljanin.

(I. M.)