Srbija nije sprovela nijednu od preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope zaključuje da je nivo usklađenosti sa preporukama "globalno nezadovoljavajući"

Srbija nije na zadovoljavajući način sprovela bilo koji od trinaest preporuka koje je antikorupcijsko telo Saveta Evrope GRECO (Grupa država protiv korupcije) uputilo Beogradu u julu 2015. godine, piše u novom izveštaju o usklađenosti, koji je danas objavljen.

Srbija spremna za PET: U junu očekujemo otvaranje značajnijeg paketa poglavlja

GRECO je posebno preporučio da se preduzmu mere kako bi se dodatno poboljšala transparentnost parlamentarnog procesa, uključujući obezbeđivanje adekvatnih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitne procedure kao izuzetka, a ne po pravilu. Podvučena je potreba za uvođenjem propisa o transparentnosti o kontaktima poslanika sa lobistima i drugim trećim stranama, s obzirom na veliki rizik od nepotrebnog uticaja, navodi se u izveštaju.

Postignut je samo ograničen napredak u pogledu transparentnosti rada Narodne skupštine, kaže GRECO u izveštaju o usklađenosti. U tom pogledu, navode da je neophodna odlučnija akcija, kao i usvajanje kodeksa ponašanja i uvođenje pravila za članove parlamenta o tome kako oni komuniciraju sa lobistima i drugim trećim stranama.

Među ostalim preporukama iz 2015. godine bilo je jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca: izmena procedura za zapošljavanje i imenovanje sudija, predsednika sudova i tužilaca, posebno isključivanjem Narodne skupštine iz ovog procesa i obezbeđivanjem zapošljavanja zasnovanom na zaslugama i nastavak reforme sistema ocene rada sudija i tužilaca.

Što se tiče sudija, u izveštaju o usklađenosti GRECO pozdravlja mere koje su preduzete kako bi se dalje razvila uloga Visokog saveta sudstva, poboljšala objektivnost i transparentnost procedura za angažovanje i unapređenje sudija, kao i obučavanje sudija o etičkim pitanjima. Pored neophodne ustavne reforme u cilju promene sastava Visokog saveta sudstva i isključivanja Narodne skupštine iz procesa regrutovanja sudija, GRECO očekuje pregled sistema ocene rada sudija.

Tužioci su u situaciji koja je uglavnom slična sudijama. Neki koraci su preduzeti u cilju jačanja uloge Državnog veća tužilaca, kako bi se pregledao sistem procene učinka za tužioce i obuka o etičkim pitanjima. Dalji napredak uslovljen je predstojećom ustavnom reformom. GRECO ponavlja poziv srpskim vlastima da razmotre kriterijume za zapošljavanje i imenovanje tužilaca.

S obzirom na navedeno, GRECO zaključuje da je nivo usklađenosti sa preporukama "globalno nezadovoljavajući". GRECO je zato zatražio od šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u sprovođenju svih očekivanih preporuka što je pre moguće, ali najkasnije do 31. oktobra 2018.

(Telegraf.rs)