U Prištini se hvale regrutovanjem Srba u BSK! Beograd upozorava: Pristupanje ilegalnoj vojsci Kosova kažnjivo

Po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije je protivzakonito i kažnjivo, a oni koji pristupe mogu da se suoče sa deset godina zatvorske kazne

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage ne podrazumeva da one preuzmu zadatke i ovlašćenja Kfora, već da budu partner međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Priština od siromašnih srpskih mladića pravi JANJIČARE: Prljava igra Albanaca oko formiranja "Vojske Kosova"

Govoreći na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo BSK, i u čijem radu učestvuju i diplomatski predstavnici zemalja partnera koji su do sada podržavali razvoj BSK, Haradinaj je rekao da je BSK institucija od najvećeg poverenja na Kosovu i zahvalio se na podršci koju su međunarodni predstavnici dali razvoju njene snage.

On je ocenio da su KBS "napredlovale u profesionalnom smislu".

Ministar BSK Rustem Beriša je rekao da je pored poverenja koje građani Kosova imaju u BSK, posebno dostignuće i integracija pripadnika manjinskih zajednica.

- Uspeli smo da pređemo 10 odsto učešća pripadnika iz manjinskih zajednica. U zadnje vreme smo imali regrute pripadnike manjina i sa severnog dela Kosova. Regrutovali smo 30 osoba iz srpske zajednice. Cenimo odlučnost ovih regruta i uprkos pretnji i pritisaka, oni su odlučili da budu aktivni deo KBS - kazao je Beriša.

Govoreći o transformaciji BSK u oružane snage, Beriša je kazao da su preduzete mere da deo transformacije budu i Srbi i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da "Srpska lista shvati novu realnost i bude deo te transformacije".

Što se tiče transformacije KBS u vojsku, on kaže da su u toku napori da deo transformacije bude i srpska zajednica na Kosovu.

- Tražimo da nas podržite i bude deo transformacije - rekao je ministar Beriša, prenela je Koha.

Inače, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ovim povodom se oglašavao ranije, kada je istakao da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije, protivzakonito i kažnjivo.

Naime, oni koji pristupe BSK mogli bi da se suoči sa do deset godina zatvora, zbog čega je Đurić pozvao Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova.

(Telegraf.rs)