Protest Dačića kod Britanaca zbog Kosova

Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva

Šef diplomatije Ivica Dačić skrenuo je pažnju zvaničnom Londonu da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u avgustu, kada bude predsedavala Savetu bezbednosti UN na dnevni red bude stavila pitanje proređivanja ili ukidanja javnih sednica o stanju na Kosovu i Metohiji, pišu "Novosti".

Vučić: Boriću se protiv zamrznutog konflikta, ne želim da budem odgovoran za novi sukob (FOTO)

Prema informacijama lista, Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru.

- Naša strana rezonuje da je pozicija Britanije prema sednicama oko KiM nedopustiva, tim pre što će oni u julu biti domaćin Samita Evropska unija - Zapadni Balkan gde će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama ugrožavaju - prenose mediji.

Sednice SB UN o Kosovu, na kojima se razmatra izveštaj generalnog sekretara o stanju na KiM, održavaju se svaka tri meseca.

Izveštaji su, prema rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već stoji da to treba da bude "u odgovarajućim vremenskim intervalima".

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji na poslednjoj sednici SB UN pridružile su se još četiri zapadne članice Saveta bezbednosti u zalaganju za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

VIDEO Kosovo krade struju celoj Evropi:

(Telegraf.rs/Tanjug)