Srbija ima okvir za konačno rešenje kosovskog problema: Lideri EU shvataju da je trenutna situacija neodrživa, a šta to znači za nas?

- Stvara se onaj nedostajući prostor za postizanje kompromisa kada je reč o rešenju pitanja Kosova - izjavio je Milovan Drecun

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da će se na liniji Vašington–Pariz–Berlin mnogo toga odlučivati, te da Srbija treba tamo da zastupa svoje interese kada je reč o KiM.

Vučić i Tači u Briselu započinju novu rundu pregovora: Delegacija Prištine stigla u neočekivano proširenom sastavu

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se stvara onaj nedostajući prostor za postizanje kompromisa kada je reč o rešenju pitanja Kosova.

- Priština insistira na stavu koji zatvara vrata normalizaciji, a to je priznavanje nezavisnosti, a tu nema prostora za kompromis - istakao je Drecun.

Kako kaže, Vučić je rekao da Srbija ima bar iskristalisan okvir za konačno rešenje, to je predočio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

- Francuska je shvatila da je ovakva sitaucija neodrživa. Za nas je dobro ako Francuska i Nemačka žele da prihvate situaciju da mi ovo nećemo da prihvatimo, da nećemo priznati Kosovo - napominje predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Drecun smatra da je prevashodno važno da vodeće članice EU definišu stav da treba da se razgovara o KiM te da će, kako navodi, EU slediti stavove najuticajnijih zemalja.

- Makron postaje sa Merkel nosilac reforme u EU, i te nove osovine koja se stvara i temelji na novom viđenju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti. Na liniji Vašington–Pariz–Berlin će se mnogo toga odlučivati i Srbija treba tamo da zastupa svoje interese - napominje predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Kada je reč o nastavku dijaloga u Briselu, Drecun ukazuje da se govori o različitim formatima sastanka što ukazuje na to da Brisel uviđa da svi u Prištini moraju da preuzmu odgovornost za ono što kosovski predsednik Hašim Tači dogovori u Briselu.

- Mi moramo da imamo predvidivog saradnika na drugoj strani a to ne može ako Tači dogovori jedno a onda drugi to ne poštuju. Moraju svi da preuzmi odgovornost za ono što se dogovori. Očigledno da Tači nema dovoljno kapaciteta da iznese dogovoreno - ističe predsednik odbora za KiM.

Drecun je ukazao da uskoro ističe rok koji je EU dala Prištini da izradi statut Zajednice srpskih opština.

(Telegraf.rs/RTS)