Pripajanje tri opštine Kosovu nije tema u Briselu: Stanković o zahtevu albanskih odbornika

Stanković je rekao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima

Pripajanje tri opštine - Bujanovca, Preševa i Medveđe - Kosovu neće biti tema na stolu u Briselu, uveren je predsednik Koordinacionog tela Vlade za ove tri opštine Zoran Stanković.

"Srbiji ne damo ni pola Medveđe", "Podela je jedino rešenje": Predsednik opštine Preševo šalje zapaljive poruke, a ni sam ne zna šta želi

Stanković je u intervjuu za televiziju N1 rekao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima i dodao da su glavni problem albanske manjine udžbenici, ali da odgovornost nije na organima Srbije.

- U najnovijim razgovorima koje imamo kažu da nema razmena teritorija, jer bi to povuklo lavinu ne samo na Balkanu. To su stavovi zemalja koje odlučuju i koje imaju dominantan uticaj u UN - kaže Stanković.

Stanković je napomenuo i da su sve partije koje su bile za pripajanje ove tri opštine Kosovu, izgubile na izborima i da gube poverenje među stanovništvom u tom delu.

Uoči najnovijih rundi dijaloga Beograda i Prištine, skupština albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, usvojila je "Političku deklaraciju", kojom je tražila od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Traže ista prava kao i Srbi na Kosovu i Metohiji, navodi N1.

Stanković je podsetio da se radi o trećoj takvoj deklaraciji, i da su prethodne usvojene 2006. i 2013, nakon čega se, kako kaže, ništa nije desilo.

Smatra da je ta aktivnost u političke svrhe, naročito s obzirom na to da predstoje izbori za savete nacionalnih manjina.

VIDEO Aleksandar Vučić obilazi remontovane MIG-ove:

(Telegraf.rs/Tanjug)