Nadam se konačnom sporazumu do maja 2019. godine: Mogerini otkrila detalje pregovora izmeću Vučića i Tačija

Federika Mogerini je otkrila da Evropska komisija želi da završi pregovore Beograda i Prištine u narednim mesecima

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da će Evropska unija podržati svaki dogovor Beograda i Prištine koji je u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama.

Pacoli otkrio da potiče iz pravoslavne porodice i šokirao izjavom o srpskim crkvama na Kosovu: Njih su gradili i Albanci

Mogerini je u Beču rekla da Evropska komisija želi da završi pregovore Beograda i Prištine u narednim mesecima, pre maja 2019. godine kada ističe mandat EK.

Na pitanje novinara posle neformalnog sastanak šefova diplomatije EU o stavu prema promeni granica i razmeni teritorija, Mogerini je rekla da neće komentarisati specifične elemente dijaloga.

Mogerini je rekla da je važno zaštiti one koji rade na dogovoru, te da zato neće izneti mišljenja s neformalnog sastanka.

- Videla sam za stolom veoma snažnu podršku dijalogu, posvećenosti i angažovanosti Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u ovom delikatnom trenutku - rekla je šefica evropske diplomatije.

Ona je dodala da ima teškoća u dijalogu i da to nikada nije krila, ali da ceni posvećenosti i odlučnost za rešavanje jednog od najtežih, najkomplikovanijih i bolnijih tenzija u Evropi.

(Telegraf.rs)