Amerikanci pojačavaju tempo! Ubrzana šatl diplomatija zbog dogovora Beograda i Prištine: Mičel na telefonu, Skat na terenu

Da se Amerikancima žuri da reše status Kosova, potvrđuje i Skatova najavljena poseta Prištini, prva takve vrste do sada

Koliko je postizanje sporazuma Beograda i Prištine u okviru poslednje faze dijaloga važno za Sjedinjene Američke Države, jasno pokazuje ostanak Kajl Skata na mestu američkog ambasadora u Beogradu, uprkos podatku da su sve Obamine diplomate u regionu zamenjene, a da je na njihovo mesto došla nova, Trampova administracija.

Telefonski razgovori Vesa Mičela upućeni Beogradu i Prištini: Nada u postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja!

Da se Amerikancima žuri da reše status Kosova, potvrđuje i Skatova najavljena poseta Prištini, prva takve vrste do sada, koja ujedno svedoči i o tome da je Skat ne samo duboko inkorporiran u briselske pregovore, već i da se našao u ulozi šatl diplomate (kome je zadatak da ide od jedne do druge strane i usaglašava detalje oko osnovne pozicije, međusobne stavove i pronalaženje rešenja).

I sam Skat je prvi, pre čak četiri meseca najavio šta će biti uloga SAD u postizanju krajnjeg rešenja.

Ne možemo da govorimo o dugoročnom rešenju tog problema bez direktnog dogovora između rukovodstava Beograda i Prištine. To je naš cilj, to je cilj Briselskog dijaloga uopšte. Mi ćemo činiti ono što je u našoj moći, da sugerišemo i predložimo stvari, ili da smirimo situaciju kada je to potrebno i gde imamo uticaj. Na kraju krajeva, to mora biti direktan dogovor između Beograda i Prištine - rekao je Skat krajem aprila za naš portal.

Ovu tezu pojačava i jučerašnja aktivnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela. On je telefonirao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i SAD,  o evropskom putu Srbije i o dijalogu Beograda i Prištine.

Posle toga, Mičel se čuo i sa predsednikom kosovskih privremenih institucija Hašimom tačijem, kome je takođe preneo poruku o postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja.

Iz američke ambasade u Beogradu potvrdili su da će Kajl Skat u Prištini održati  nekoliko sastanaka sa kosovskim zvaničnicima i drugim istaknutim ličnostima, kako bi čuo njihove stavove i saznao više o situaciji u regionu.

- Kajl Skot boravi u Prištini u dugo planiranoj uzvratnoj poseti, gde mu je domaćin ambasador SAD u Prištini Greg Delavi - rečeno je Tanjugu u američkoj ambasadi u Beogradu, odakle su rekli da je ovo prva poseta ambasadora Skota Prištini.

Za Aleksandru Joksimović, predsednicu Centra za spoljnu politiku ovo ništa nije novo, jer kako za Telegraf kaže,  SAD od samog početka pregovaračkog procesa imaju svoju veoma jasnu ulogu.

- Svi akteri u pregovaračkom procesu, a to su EU, Beograd i Priština, žele da pokušaju da u određenom vremenskom periodu postignu kompromisno rešenje, koje bi pre svega donelo mir i stabilnost čitavom regionu. Aktivnost svih onih aktera koji su do sada učestvovali u ovom procesu, ili će ih sada dobiti, treba posmatarti kao velike sile koje proces prate, podržavaju svako rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, ali i za njih i sva krizna žarišta na koja može da se prelomi - rekla je ona.

Joksimović je dodala da postoji iskrena želja i politička volja da dođe do rešenja, ali da sve zavisi od toga da li će se pronaći kompromis koji će dovesti da do toga da i Beograd dobije nešto što bi ga pomerilo sa mrtve tačke na kojoj se trenutno nalazi.

VIDEO Vučić u Alpbahu: Razlike između Beograda i Prištine su i dalje veoma velike

(Telegraf.rs)