Haradinaj ne prestaje da se zahvaljuje Hrvatima

Hrvatska je važan ekonomski partner Kosova, istakao je Haradinaj

Premijer jednostrano priznate republike Kosovo Ramuš Haradinaj je rekao, posle sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u okviru Dubrovnik Foruma, da vlada u Prištini ceni to što ima odlične odnose sa Hrvatskom i zahvalio je na kontinuiranoj podršci "koju je Hrvatska dala i nastavlja da daje Kosovu u međunarodnoj konsolidaciji".

- Hrvatska tradicionalno podržava Kosovo, čak i kada Kosovo nije po ustavu imalo ravnopravan položaj sa drugim federalnim jedinicama - rekao je Haradinaj, preneo je prištinski portal "Kalkso".

Za hrvatsku Vikipediju Jasenovac - najveća fabrika smrti na Balkanu u Drugom svetskom ratu je radni centar: Linta tvrdi "očekivano" i "sramno"

Kako je istakao, Hrvatska je važan ekonomski partner Kosova i taj trend će se nastaviti i u budućnosti kroz povećanje investicija.

Podrška Hrvatske za ulazak u EU je od posebnog značaja za procese kroz koje Kosovo prolazi, posebno kada je reč o liberalizaciji viznog režima, članstvu u Savetu Evrope, UNESKO-u i INTERPOL-u, rekao je Haradinaj.

Prema rečima Plenkovića, Hrvatska će biti podrška Kosovu na putu evrointegracije i biće partner Kosova i lobista za jačanje međunarodne subjektivnosti i kosovskog članstva u međunarodnim organizacijama.

Plenković je pre tri dana u Berlinu, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je Hrvatska izrazito oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova.

Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su, kako je rekao, republičke granice postale državne i da se to mora poštovati kada se rešavaju problemi na Balkanu, jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.

Prema Badinterovoj komisiji, međutim, Kosovo i Metohija su bili u okviru granica Republike Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)