Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza? Dačić poručio: Prištinska delegacija je u stanju političkog očaja

- Otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno se traži alibi da se on ne ispunjava - izjavio je Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da zbog nestabilne situacije na Kosovu Srbi svakako imaju razloga za strah, što pokazuju i učestali incidenti u južnoj srpskoj pokrajini, kao i zbog pokušaja stvaranja Vojske Kosova.

Bivšim pripadnicima OVK prijem u Interpol bi služio za revanšizam Srbima! Stefanović poručio: Oni to ne žele zbog borbe protiv kriminala

Dačić je ukazao na to da otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

- I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu. Tači se oko nečega slaže, a Haradinaj se kao ne slaže i takvu situaciju imamo godinama unazad. Sad nas mole da pustimo da Kosovo uđe u Interpol, ali oni ne traže to da bi se borili protiv kriminala, nego da bi se dokazali i pokazali kao država - izjavio je Dačić za RTS.

On je podsetio na izjavu Maje Kocijančič i objasnio da oni podržavaju transformaciju formacije, po Ustavu.

- Ali ovo nije po Ustavu, tako da od Vojske Kosova nema ništa. Prošli put su iz SAD bili oštri u reakciji, sada su ih malo pustili zbog unutrašnje politike - poručio je on i podsetio da Rezolucija 1244 govori da je jedina oružana sila na Kosovu KFOR.

Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.

- Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol - naveo je Dačić.

- Konferencija Interpola će se održati narednog meseca u Dubaiju, a oni su već pripremili, kažu, novac. Da li prlaniraju da plate put delegacijama za koje misle da će glasati za njih? Oni i ne znaju kako će ko da glasa. Oni su u takvom političkom očaju - rekao je ministar spoljnih poslova.

On je dodao i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.

- Šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode - rekao je Dačić govoreći o zahtevu za povlačenje Unmika.

Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.

- Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće - rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.

(Telegraf.rs)