Vuk Drašković udario na SPC: Srbija više nema glava za izginuće i postradanje kojim odišu vaši kosovski zaveti i pozivi

- Ovo je kopija poruke srpske crkve od pre dve decenije, kada su vladike podržavale Miloševićevu kosovsku politiku i rat sa NATO alijansom - navodi se u saopštenju SPO

Srpski pokret obnove (SPO) osudio je danas stav Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da "ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji" jer on vodi samo u nove sukobe "s neslućenim gubicima i tragedijom" srpskog naroda.

- Ovo je kopija poruke srpske crkve od pre dve decenije, kada su vladike podržavale Miloševićevu kosovsku politiku i rat sa NATO alijansom. Srbija je bombardovana, razarana, smrt je odnela tolike živote, a Kosovo je izgubljeno. Samo novim ratom Srbija može povratiti ''pun suverenitet i integritet'' na Kosovu, pod uslovom da ponovo ne bude poražena i suočena s neslućenim gubicima i tragedijom - navodi se u saopštenju SPO-a, članice vlađuće koalicije.

Ta stranka ističe da bi "arhijereji srpske crkve trebalo da znaju da Srbija više nema glava za izginuće i postradanje kojim odišu njihovi kosovski zaveti i pozivi.. da Kosovo nije teritorija, nego je Kosovo preostali srpski narod na toj teritoriji, crkve, manastiri, istorijski spomenici".

- To su ''svetinje'' koje mora i može da zaštiti država Srbija, bez rata i u prijateljstvu, a ne u neprijateljstvu s većinskim albanskim narodom na toj istoj teritoriji. Preskupo je srpski narod plaćao propovedi srpske crkve o ''nebeskoj Srbiji'', o Srbiji mrtvih a ne živih, od 27. marta 1941. pa do ratova u poslednjoj deceniji prošlog veka i sadašnjih kosovskih apela za guranje Srbije u nove nesreće i poraze - ističe u svom saopštenju SPO.

(Telegraf.rs/Tanjug)