Kreće finalna runda u borbi protiv prijema Kosova u Interpol: Sve prljave igre izbile na površinu, članice podeljene

Pred članice ovog tela, koje su ozbiljno suprotstavljene uoči sednice, izaći će izvestilac Komiteta koji će izneti argumente predstavnika svih zemalja, a zatim će uslediti glasanje

Prijem Kosova u Interpol podelio je članice ove međunarodne organizacije, koje prvi put ne mogu da postignu dogovor oko neke teme, odnosno da li molbu Prištine za prijem u članstvo uvrste u dnevni red predstojeće Generalne skupštine, koja će se održati od 18. do 21. novembra u Dubaiju.

Pred članice ovog tela, koje su ozbiljno suprotstavljene, će izaći izvestilac Komiteta koji će izneti argumente predstavnika svih zemalja, a zatim sledi glasanje.

Diplomatska borba Srbije poslednjih meseci se vidi u tome što pokušavaju da predoče članicama Interpola da bi prijem nepriznate države Kosovo u redove ove organizacije predstavljalo presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da u slučaju prijema Albanci neće više hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN.

- To bi dovelo i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. godine - rekao je on.

Međutim, kako se može čuti u diplomatskim krugovima, u igri je i navodna kupovina zlatnog nakita, pa skupocenih satova, kao i davanje novca na ruke svima onima koji imaju rezervu ili se premišljaju da li da podrže Kosovo u ovom poduhvatu.

Kako se navodi, na ovom poslu radi godinama unazad, u kontinuitetu, ali da se u poslednje vreme on intezivirao, kako se približavala Generalna skupština.

Prištinske vlasti obezbedile su 15 miliona dolara "prljavog novca" od šverca narkotika i migranata za kupovinu glasova kako bi Kosovo postalo članica svetske policijske organizacije, prenose "Večernje novosti".

Do ovog podatka "došle su srpske obaveštajne službe, čije operativne informacije pokazuju da su u ovu perfidnu akciju uključene zapadne zemlje, predvođene SAD, ali i generalni sekretar međunarodne policijske organizacije Jirgen Štok".

Kako se navodi, "prištinska administracija ide dotle da su predstavnicima država čiju podršku očekuju kupili luksuzne automobile i skupocene satove".

Da su za one koji se "lome" oko prijema Kosova u Interpol spremni pokloni, potvrdio je za Telegraf i Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija (IACP), koji je rekao da je dobio ovu informaciju od egipatskog  predstavnika zakona.

- Obavešten sam od strane egipatskog predstavnika da će domaćini, odnosno Ujedinjeni Arapski Emirati darivati skupim roleks satovima sve one koji se premišljaju i dvoume oko prijema Kosova u Interpol kako bi obezbedili sigurno članstvo u ovoj organizaciji - rekao je Nicović u intervjuu za naš portal.

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković, izložile su predstavnicima delegacija koje će učestvovati u glasanju argumente Republike Srbije zašto takozvano "Kosovo" ne može biti deo ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo tzv. "Kosova" i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost.

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela, saopštio je MUP.

(Telegraf.rs)