Trampov čovek od poverenja izneo zahtev za Beograd i Prištinu: Tiče se nastavka dijaloga (FOTO)

Posle formiranja "Vojske Kosova", iz državnog vrha Srbije je rečeno da će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj će Kosovo biti tema, oko čega se pojavilo neslaganje između Rusije i zapadnih zemljalja

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom da "Srbija i Kosovo moraju da postignu sporazum".

- Pozdravio sam slovenačkog ministra spoljnih poslova Mira Cerara u Beloj kući. Kao saveznici u NATO razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i o potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće - napisao je Bolton na Tviteru.

Podsetimo, posle formiranja "Vojske Kosova", iz državnog vrha Srbije je rečeno da će u ponedeljak tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj će Kosovo biti tema.

Rusija i zapadne zemlje ne mogu da se usaglase oko načina na koji će SB UN održati tu sednicu rekao je ruskoj agenciji TASS njihvo izvor iz UN-a.

- Rusija i Srbija zahtevaju da se održi ova sednica u ponedeljak, jer se situacija pogoršala nakon što je tzv. parlament u Prištini odlučio da pretvori oružane snage Kosova u pravu vojsku, što je suprotno Rezoluciji 1244, kojom se dozvoljava prisutstvo samo stranih vojnih formacija na Kosovu. Sa ovim ciljem srpski predsednik Aleksandar Vučić dolazi u Njujork - rekao je izvor.

(Telegraf.rs)