Vanredni parlamentarni izbori bi bili lekoviti za Srbiju: Vulin posle pobede SNS na lokalnim izborima

Jedini demokratski način za prebrojavanje je da izađete na izbore - rekao je ministar odbrane

Gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a i komentarišući ubedljivu pobedu Srpske napredne straneke na juče održanim lokalnim izborima u Kladovu, Doljevcu, Kuli i Lučanima, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da bi vanredni parlamentarni izbori bili lekoviti za Srbiju sada.

- Treba zaustaviti ovu raspravu, koja pokušava da se stvori unutara srpskog naroda, zato što treba priču o tome da smo mi diktatorska zemlja u kojoj nema demokratije, već jednom staviti po strani. Hajde da pustimo sve ove sjajne šetače, da pustimo sve koji govore da ih je više, da se prebrojimo. Hajde, baš da se prebrojimo. Ali jedini demokratski način za prebrojavanje je da izađete na izbore, a ne onog sekunda kad pomenete izbore, vi odmah imate predstavnike DOS-a koji izađu i kažu: „Nikad izbori. Nema tih uslova zbog kojih ćemo mi izaći na izbore.“ Hajde da prekinemo sa ovim u trenucima kada se Srbija grčevo bori da opstane na prostoru Kosova i Metohije, kada preti samom opstanku njenog naroda vi imate pokušaj sukoba u glavnom gradu – Beogradu, vi imate napade u Lučanima, vi imate pokušaje fizičkog sukobljavanja političkih neistomišljenika. Hajde da završimo na izborima, nemojmo da trošimo narodnu energiju, mislim da bi to bilo lekovito za Srbiju. Neka izađu na izbore - rekao je ministar Vulin.

Vulin na glasačkom mestu - Foto: Tanjug/MO/ANTON ANTANASIJEVIC

ARGUMENTI VUČIĆA SU NEOBORIVI

- Najvažnije je da je Srbija izborila pravo za svoj glas, mogućnost da kaže šta misli i da ceo svet to shvati i razume. Sa predsednikom Vučićem veoma je teško razgovarati kad razgovarate argumentima, jer su njegovi argumenti neoborivi - izjavio je Vulin, govoreći o današnjoj Sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se obratiti predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

- Očekujem da će velike sile koje su priznale nezavisno Kosovo dati svoju uobičajenu floskulu koja se završava jedinim opravdanjem „mi smo priznali Kosovo i time je stvar rešena“, a da neće moći da ospore nijedan jedini argument predsednika Srbije - rekao je ministar Vulin i zahvalio Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini što su nas podržali, što su omogućili da Srbija ima svoj glas te da predsednik Srbije može da se bori za njene interese.

KFOR DA RAZORUŽA ILEGALNU ORUŽANU FORMACIJU NA KIM

Upitan da prokomentariše šta se promenilo po pitanju saradnje Vojske Srbije i KFOR-a zbog formiranja tzv. vojske Kosova, ministar odbrane je istakao da očekuje od KFOR-a da razoruža tu ilegalnu formaciju.

- Posao KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244 je da ne dozvoli formiranje bilo kakve naoružane formacije. Da li možete da zamislite da se pojavi nekakva paravojna formacija na prostoru severa Kosova i Metohije? Kakva bi bila reakcija KFOR-a? Koliko minuta bi im trebalo da kažu da bilo kakva naoružana formacija nije u skladu sa Rezolucijom 1244? Zašto to ne urade i sada? Šta ih to sprečava da to urade i sada - rekao je ministar odbrane.

Na pitanje kakvi su kontakti Vojske Srbije sa KFOR-om u poslednja dva dana, ministar odbrane istakao je da postoji redovna komunikacija sa KFOR-om.

- Nije to zato što smatramo da je KFOR bezgrešan i da je nepristrasan. Kao što vidite nije i nažalost više puta nas je razočarao i ne samo nas već i Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi moramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom da sarađujemo sa KFOR-om i to radimo. Dakle, imamo neprekidnu komunikaciju, imaćemo mešovite patrole, a načelnik Generalštaba video se sa novim komandantom KFOR-a, 14. decembra u Nišu - istakao je ministar Vulin i naglasio da ćemo raditi sve što možemo da uradimo da bismo sačuvali mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na to što je naše poverenje često izigrano.

Vozilo KFOR-a u Mitrovici - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

VREME JE DA EU PRIŠTINO OSIM ŠARGAREPE PONUDI I ŠTAP

- Današnji sastanak u Briselu je veoma važan. Naš vrhunski interes je stabilizacija ovog prostora – mir, stabilnost, ekonomski razvoj, napredak i mogućnost da srpski narod na prostoru Kosova i Metohije dobro i sigurno živi. Evropska unija neprekidno prema Prištini pokazuje samo strategiju „šargarepe“. Ako uradite ovo, mi ćemo vas nagraditi. Uvek ćemo vas za nešto nagraditi. Za svako vaše loše ponašanje, za svako vaše kršenje Sporazuma o stabilizaciji i za svako vaše kršenje CEFTA sporazuma mi ćemo vas nagraditi. I onda se Evropska unija čudi što Priština ume ponekad da ih odbije i da im kaže da nisu važni i relevantni. Vreme je da umesto šargarepe ponude i štap - istakao je Vulin.

- Zašto im ne kažu ako ne ukinete takse ukidamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju? Zašto im ne kažu ako ne budete ukinuli takse neće biti vizne liberalizacije? Zašto im ne kažu ukoliko ne budete formirali Zajednicu srpskih opština ili ukinuli takse koje ste na ovaj način uveli, biće zabranjeno kretanje vašim zvaničnima? Hajde da probamo jednom i s druge strane. Dok god Evropska unija ne bude imala hrabrosti da pokaže i štap, osim što se neprekidno ulaguje Prištini i stalno pokušava da im da šargarepu, nisam siguran da će Priština prihvatiti - rekao je ministar odbrane.

(Telegraf.rs)