Odalović: Krajem meseca menjamo više od 20 diplomata širom sveta

Podseća da Srbija ima 104 diplomatska predstavništva u svetu i to 70 ambasada, sedam misija, 22 generalna konzulata, jedan konzulat, dve konzularne kancelarije, dva kulturna centra

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da će krajem januara biti promenjeno više od 20 predstavnika diplomatsko - konzularnih predstavništava (DKP) Srbije u svetu.

Odalović je za TV Prva naglasio da Srbija nema ambasadore u pet zemalja - Zambiji, Gani, Azerbejdžanu, Siriji i Libiji i da se za te zemlje traže "prava rešenja", kandidati koji imaju određeno znanje, poznaju prostor i teme kojima se bave.

- Pretprošle godine promenili smo 24 šefa diplomatsko konzularnih predstavništava, prošle 21, a ove godine izvesno je da će biti veći broj. Promene slede ukoliko se potvrdi da ima propusta u radu. Propusti se utvrđuju na osnovu izveštaja koji se dostavljaju krajem godine, a njihove analize biće završene do kraja januara - naglasio je Odalović.

Podseća da Srbija ima 104 diplomatska predstavništva u svetu i to 70 ambasada, sedam misija, 22 generalna konzulata, jedan konzulat, dve konzularne kancelarije, dva kulturna centra.

Upitan da li će biti smenjen direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu Radoslav Pavlović zbog sukoba sa ambasadorom, on je rekao da je o incidentu sačinjen izveštaj, da su predložene mere ministru i da će on po tim merama da postupi, ali nije precizirao o kakvim je merama reč.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Srbija u Libiji još nema ambasadora koji će da zameni Olivera Potežicu, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, već, kako kaže, u ambasadi su ostali zaposleni koji su radili do tada.

Upitan da li se više zna o otmici i ubistvu službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića, Odalović je rekao da je ministarstvo spoljnih poslova uradilo sve što je moglo, ali da nemaju zvanični izveštaj iz Libije i nemaju izveštaj kako je bombardovana zgrada.

- Nemamo nijedan detalj ni onih koji su bombardovali zgradu, ni Libije. Mi nismo neko ko ima odgovor, niti možemo da vršimo istragu u Libiji - naveo je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)