Srbija na hrvatskom skeneru: Ponovljen zahtev "ispunite sve obaveze ili nema pregovora"

Marija Pejčinović Burić je rekla da njeno ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki put kada je potrebno procenjuje ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i u skladu s tim definiše stavove Hrvatske i prenosi ih relevantnim institucijama EU

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da će Hrvatska insistirati da Srbija tokom pregovora s EU ispuni sve obaveze i dodala da se o tome neće pregovarati.

- Naša pozicija je jasna, bićemo striktni i fer. Moraće se ispuniti sva merila - rekla je Pejčinović Burić u Zagrebu na konferenciji za novinare na temu "Kontrola ispunjavanja obaveza Republike Srbije iz procesa pristupanja EU".

Ministarka je sazvala konferenciju pošto je poslanik opozicione stranke Most Nikola Grmoja nedavno u Saboru optužio da radi u interesu Srbije, jer ne saziva sednice komisije osnovane u vreme tehničke vlade 2016. s ciljem praćenja da li Srbija sprovodi merila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Ona je rekla da za razliku od te komisije koja je bila zadužena za praćenje prelaznih merila, aktuelna Vlada smatra da je važno "praćenje ukupnog procesa".

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

- Zato je Vlada uzela sveobuhvatan i proaktivan pristup na rešavanje svih otvorenih pitanja kada je u pitanju Republika Srbija. Vlada je u kontekstu naših ukupnih odnosa s Republikom Srbijom aktivirala mehanizam koordinatora za rešavanje otvornih pitanja i otvorila ponovno rad medjudržavnih komisija za otvorena pitanja - dodala je Pejčinović Burić.

Ona je rekla da njeno ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki put kada je potrebno procenjuje ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i u skladu s tim definiše stavove Hrvatske i prenosi ih relevantnim institucijama EU.

- Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pažljivo pratiti ispunjavnje svih merila - rekla je Pejčinović Burić i dodala da o složenosti celog procesa govori i to što Srbija u pet godina pregovora nije zatvorila nijedno poglavlje.

Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da radi na zaštiti hrvatskih interesa i kroz bilateralne odnose sa Srbijom, ali i kroz njen proces pristupanja EU.

(Telegraf.rs / Beta)