Od januara veće plate za predsednika Srbije i poslanike: Evo za koliko su dopunili novčanike

Predsednik odbora Aleksandar Martinović (SNS) objasnio je da će se u 2019. godini povećati plate za sedam odsto, počev od plate za januar ove godine

Administrativni odbor Skupštine Srbije danas je doneo odluku o visini osnovice za obračun i isplatu plate za predsednika Aleksandra Vučića i narodne poslanike.

Prema ranijim podacima, koje su objavili mediji, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ima najmanju platu u regionu, sa mesečnim primanjima u iznosu od 1.083 evra (oko 128.000 dinara), što u odnosu na prosečnu platu u Srbiji iznosi duplo više.

Mesečnu platu u iznosu od 2.873 evra prima predsednik tzv. Kosova, Hašim Tači što je gotovo osam puta viša od prosečne plate na Kosovu.

Više od 3.000 evra iznose mesečna primanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović dok plata predsednika Slovenije, kako se navodi u njegovoj imovinskoj karti, iznosi 3.322 evra što je trostruko više od prosečne u Sloveniji.

Predsednik odbora Aleksandar Martinović (SNS) objasnio je da će se u 2019. godini povećati plate za sedam odsto, počev od plate za januar ove godine-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik odbora Aleksandar Martinović (SNS) objasnio je da će se u 2019. godini povećati plate za sedam odsto, počev od plate za januar ove godine.

- Predloženom odlukom vršimo uskladjivanje visine osnovice za obračun plate predsednika Republike, poslanike i imenovana lica u službama predsednika i skupštine, koja za izabrana lica sa navedenim uvećanjem iznosi 8.922 dinara sa pripadajućim porezom i doprinosom, a za imenovana lica u iznosu od 3.033 dinara - rekao je Martinović.

Video: Ozbiljna svađa Dačića i Jovanovića u Skupštini oko Kosova

(Telegraf.rs)