Ambasador se samo nasmejao, rekao "ukinite takse" i zalupio vrata: Haradinaj ima dve opcije, rasplet u ponedeljak

U međuvremenu, Haradinaj pokušava da nađe opravdanje za ukidanje taksi

Više od dva meseca su na snazi takse, koju su privremene institucije samouprave u Prištini, uvele na proizvode iz centralne Srbije. Pomenuta mera, osim što je ugrozila opstanak srpskog naroda u južnoj pokrajini, najozbiljnije od jednostranog proglašenja nezavisnosti ugrozila je dijalog Beograda i Prištine i izglede za konačan sporazum. Zbog svega toga, usledile su oštre reakcije EU i SAD. Ipak, usled pojačanog pritiska Vašingtona, prema našim saznanjima, mogući je skori rasplet krize. Pred Ramušem Haradinajem, premijerom privremenih institucija su dve opcije.

Naizmenično su Brisel i Vašington slali poruke Prištini da je neophodno ukidanje ove nerazumne odluke. U tom smislu, treba podsetiti i na pismo koje predsednik SAD Donald Tramp poslao pismo Hašimu Tačiju, u kome je 2019. godinu označio kao istorijsku, i u kojoj bi moglo da dođe do postizanja konačnog sporazuma između dve strane.

Ovo pismo je indikativno i zato što je definitivno pokazalo da Amerika preuzima glavnu ulogu u rešavanju srpsko-albanskog spora.

Tome u prilog govori i reakcija Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost.

Oni su poslali zahtev Prištini da odmah ukine takse ili će, u suprotnom, Prištini uvesti sankcije.

- Tražimo da takse odmah budu suspendovane - navodi se u dokumentu, koji ima osam tačaka, i napominje da će SAD inače uskratiti podršku tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama.

Taj zahtev je političkim liderima Albanaca uručio američki ambasador Filip Kosnet, koji se sastao sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem.

Printsrkin: Facebook/Hashim Thaçi

Kako nam prenosi izvor iz Prištine, taj sastanak je bio pokazatelj odlučnosti i moći Amerike.

- Ambasador Kosnet je došao na sastanak, osmehnuo se, rekao Veseljiju i Haradinaju da ukinu takse, okrenuo se i otišao - kaže izvor za naš portal.

Iako je posle tog sastanka Haradinaj nastavio sa oštrom retorikom i izjavama da neće biti ukidanja taksi dok Srbija ne prizna tzv. Kosovo, poruke koje stižu od njegovih najbližih saradnika govore suprotno.

Šef Haradinajevog kabinetaAvni Arifi izjavio je u intervjuu za KTV da bi vlada mogla da privremeno suspenduje takse od 100 odsto za robu iz Srbje i BiH na ograničen period tokom kojeg bi Kosova i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.

Arifi - Printskin: Youtube/KlanKosova

- Ako postoji ozbiljna spremnost za razgovore, a oni bi mogli da se planiraju od 1. do 28. februara, mogli bismo odlučiti da suspendujemo takse u tom periodu - rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Arifijeva izjava prevedeno na "običan jezik" znači - ukidanje taksi.

Dačić je rekao da je Priština došla u situaciju da je verovatno svesna da svako dalje poigravanje sa tom temom može da ostavi teške posledice po njihove odnose sa SAD.

U tom smislu, on je pomenuo da je Ramuš Haradinaj pre godinu dana rekao da tzv. Kosovo nema svoju spoljnu politiku, već spoljnu politiku SAD.

Osim toga, otežavajuća okolnost je unutarpolitička situacija. Naime, problem taksi je još jednom na površinu izbacio nejedinstvo među akterima političke scene u Prištini.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači se javno izjasnio o nametnutim stopostotno uveđanim vladinim taksama na proizvode iz Srbije i BiH, istakavši da je ta mera već ugrozila odnose Kosova sa SAD i EU.

Tači zato smatra da tzv. Kosovo ne bi trebalo da pravi prepreke i stvara poteškoće u dijalogu.

- Trebalo bi da nudimo pozitivne argumente. Ne bi trebalo da dozvolimo da Srbija dobije nepotrebne zasluge u dijalogu - rekao je Tači.

Haradinaj, Tači i Veselji - Foto: president-ksgov.net

Pored ovog spora, Kosovo je gotovo u blokadi. Štrajkuju prosvetari, budžet za ovu godinu nije usvojen, opozicija traži vanredne izbore, a onako tanku vladajuću većinu teško je zadržati na okupu.

Zbog svega navedenog, pred Haradinajem su dve opcije.

Ili da ukine takse ili da ide na vanredne izbore, nadajući se da je oštrom retorikom uspeo da prikupi neke jeftine poene kod biračkog tela.

Izvesnije, kaže naš izvor iz Prištine, da će doći do ukidanja taksi i to već u ponedeljak 28. januara ili najkasnije u utorak.

Kako nam je pojasnio čeka se povratak Hašima Tačija iz Davosa, koji je tamo imao razgovore i Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje. Upravo je Han izjavio da je dao predlog Vučiću i Tačiju za rešenje krize.

U međuvremenu, Haradinaj pokušava da nađe opravdanje za ukidanje taksi.

Pretpostavlja se da će izgovor biti da će Priština imati koristi od tog poteza tako što će dobiti vojnu pomoć SAD ili slično.

Slično mišljenje je izneo i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. On kaže da Haradinaj sada pokušava da postupi u skladu sa željama SAD, a da se "ne obruka".

- Želi da se predstavi radikalnijem biračkom telu kao neko ko je nepopustiv, na koga ni Amerikanci ne mogu da utiču, kao neko ko se nikoga ne plaši. To mu je ona šumska teroristička filosofija, ali dolazi do granice da postupi kako SAD smatraju da treba i sada traži izlaz iz te situacije da se ne obruka. Mislim da će takse biti ukinute - rekao je Drecun, gostujući na Pinku.

Drecun - Printskrin: Telegraf

Da smo blizu razrešenja krize, odnosno ukidanja taksi, misli i srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

Na pitanje da li očekuje da uskoro budu povučene takse pošto se sve češće sa prištinske strane čuje da se razmetra njihova privremena suspenzija, Ljajić je rekao Tanjugu da još nema konkretna saznanja o tome, ali da sve ukazuje da se ide u tom pravcu.

On kaže da već prištinski, odnosno kosovski uvoznici idu na sever i interesuju se za srpsku robu koju bi uvezli odmah nakon ukidanja taksi, jer oni već najavljuju da će se to dogoditi.

Rasim Ljajić - Foto: Marko Jovanović

Ljajić je istakao da je, takođe, nesporno da postoji ogroman međunarodni pritisak od glavnih prištinskih saveznika da se takse ukinu.

Zbog taksi je za 66,2 miliona evra manje robe prodato na KiM od 21. novembra do 21. januara nego u istom periodu lane.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)