CEAS i Jelena Milić na meti pretnji: Bićete uništeni

U pismu koje je poštom dostavljeno na adresu CEAS navodi se da je namenjeno svim "izdajnicima, skotovima i izrodima srbskim"

Centar za evroatlantske studije (CEAS) primio je potpisano preteće pismo u kojem se navodi da su izdajnici i srpski izrodi i da će "biti uništeni" ukoliko ne napuste Srbiju.

U pismu koje je poštom dostavljeno na adresu CEAS navodi se da je namenjeno svim "izdajnicima, skotovima i izrodima srbskim". Navode da se u pismu koristi konzervativna, pro-ruska i narodnjačka retorika, praćena teorijom zavera o zlom Zapadu koji ubija Srbiju, sa elementima poziva na neustavno nasilno delovanje i arbitrarnost u prosuđivanju šta je izdaja.

Jelena Milić je u martu 2016. godine dobila policijsku zaštitu, koju je otkazala u aprilu 2016, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ta retorika, primećuju, uočljiva je, u različitim varijacijama ovih stavova, kod društveno političkih aktera koji ne kriju svoje veze sa strukturama u Rusiji poput: dr Danice Grujičić, osnivačice organizacije Zdrava Srbija, Milana Stamatovića, predsednika grupe građana Za zdravu Srbiju koja je deo Saveza za Srbiju, Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije i dr Jovane Stojković, vođe antivakcinaškog pokreta u Srbiji.

ČESTO PREDMET GOVORA MRŽNJE

CEAS je prijavio ovaj slučaj policiji koja je reagovala brzo i profesionalno preduzevši sve potrebne radnje, pa iz CEAS-a veruju da će i drugi organi za sprovođenje zakona na isti profesionalni način postupati. CEAS dodaje da su jedna od organizacija najčešće izloženih pretnjama, napadima i zastrašivanjima, kao i da je direktorka Jelena Milić često predmet govora mržnje, pretnji i defamacija u medijima i da se našla i na spisku Srbomrzaca koji je 2014. objavila SNP Naši.

Podsećaju i da je Milić, zbog ozbiljnih pretnji i javne kampanje zastrašivanja, u martu 2016. godine dobila policijsku zaštitu, koju je otkazala u aprilu 2016, nakon što se nadležni organi nisu odazvali pozivima građana prilikom rušenja objekata u Savamali.

CEAS ističe da su od 2016. godine podneli više krivičnih prijava protiv NN lica, među kojima je i Vojislav Šeselj, zbog nasilničkog ponašanja, ugrožavanja, rasne i druge diskriminacije, ali da pravna sudbina tih predmeta još nije poznata.

(Telegraf.rs / Tanjug)