"Bezbednosna situacija na Balkanu je krhka", američki general upozorio: Region glavna meta ruskog "malignog" uticaja

Rusija ''pothranjuje'' regionalnu neodrživost u naporima da spreči Balkan u postizanju napretka u evro-atlantskim integracijama - izjavio je komandant združenih NATO snaga za Evropu, američki general Kertis Skaparoti

Komandant združenih NATO snaga za Evropu, američki general Kertis Skaparoti, izjavio je danas da je bezednosna situacija na Balkanu veoma "fragilna" i da je region glavna meta ruskog "malignog" uticaja.

- Očekuju se pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju trajnog rešenja, primenljivog za obe strane. Rusija ''pothranjuje'' regionalnu neodrživost u naporima da spreči Balkan u postizanju napretka u evro-atlantskim integracijama - rekao je Skaparoti u obraćanju pred Komitetom za oružane poslove američkog Senata.

Kako prenosi servis Radija slobodna Evropa na albanskom, Skaparoti je istakao da se Rusija protivi nezavisnosti Kosova i da je cilj njene političke, ekonomske i vojne podrške Srbiji zadržavanje uticaja nad Beogradom.

- Nato snage na Kosovu, Kfor, koje čini 3.500 pripadnika vojski NATO članica imaju značajnu ulogu u održavanju bezbednisti i stabilnosti u regionu - dodao je on.

VIDEO: Stoltenberg: Treba da se pripremamo za nepredvidivo

(Telegraf.rs/Tanjug)