Ovo su 3 zahteva opozicije: Evo kakav plan imaju sa RTS-om

Predstavnici protesta "Jedan od pet miliona" spremni su za razgovor sa nadležnim organima i u narednim danima će delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe - poručeno je sa skupa

Na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona", koji je juče održan u Beogradu, organizatori su pročitali tri zahteva upućenih vlasti i poručili da su spremni za dijalog.

Prvi zahtev koji je upućen bio formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtev je izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) kao i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine. Navedeno je da sastav REM-a mora biti "na ravnopravnim osnovama" po broju predstavnika vlasti i opozicije.

- Uslov je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti koje bi delegirala vlast i opozicija - rečeno je na skupu.

Foto: Nikola Tomić

Treći zahev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijama informativnog programa RTS i RTV, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti, a koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Pročitano je da su predstavnici protesta "Jedan od pet miliona" spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe.

- Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike opozicionih stranaka već i predstavnike sturkovnih udruženja - poručeno je.

Vlastima je dat rok do petka da odgovori na zahteve ili će biti održan novi, kako je najavljeno "još veći protest".

(Telegraf.rs)