Na današnji dan pre 23 godine teroristi iz OVK su započeli krvavi pir protiv Srbije: Odmah su ubili petoro ljudi (VIDEO)

Gotovo neprimećeno u tadašnjim medijima, rat na Kosovu je otpočeo 22. aprila 1996. godine

Pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata. Foto: Profimedia/AFP

U godini kada obeležavamo 20 godina od agresije NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslavije, većina nas 24. mart vidi kao dan početka rata. Ipak, sukobi na Kosovu i Metohiji, koji su okončani bombardovanjem bivše nam države počeli su znatno ranije. Retko ko je upoznat da je rat u južnoj srpskoj pokrajini počeo 22. aprila 1996. godine.

Gotovo neprimećeno u tadašnjim medijima, rat na Kosovu je otpočeo 22. aprila 1996. godine.

Tada su albanske terorističke grupe izvele prvu veću sinhronizovanu akciju - napade u Dečanima, Peći, Štimlju i kod Kosovske Mitrovice.

Ubili su tog dana pet i ranili još četiri osobe.

Teroristi iz OVK - Foto: Profimedia/AFP

Najkrvavije je bilo u Dečanima, gde je prilikom napada na kafanu Čakor ubijeno troje civila a ranjen jedan.

Naime, oko 20.20 sati napali su Srbe i Crnogorce u kafani „Čakor“, vlasništvo Danila Steševića.

Teroristi su najpre, s vrata osuli rafalnu paljbu iz automatskog oružja po gostima, a potom u salu ubacili ručnu granatu.

U ovom terorističkom napadu živote su izgubili Stana Radusinović (48), radnik u kafani, inače izbeglica iz Albanije, zatim Đorđe Dragić iz Pančeva i Blagoje Okuka iz Boleča, obojica radnici „Unikopa“ iz Prištine. Teže je ranjen njihov kolega Branko Bibić.

Odmah posle napada teroristi su se neprimećeno udaljili s mesta zločina ispalivši još jedan rafal u vazduh, valjda u čast „uspešno“ izvedene akcije.

Kafana „Čakor“ je, inače, postala meta napada albanskih terorista zato što se u njoj, na pansionu, nalazilo desetak policajaca, pa je vreme večere očigledno bilo najpovoljnije da se pokuša sa napadom.

Pored toga, teroristi su verovatno znali da se u „Čakoru“ okupljaju radnici „Unikopa“ iz Prištine koji rade na izgradnji izbegličkog naselja u obližnjem Babaloću. Pomenuta kafana se, inače, nalazi u potpunom albanskom okruženju.

Malo kasnije, u Peći, na putu Peć-Priština, teroristi su napali i patrolu policije i ranili dvojicu policajaca.

U napadu na policijsku stanicu u Štimlju ubili su policajca Milenka Bucića (1972).

U napadu kod Kosovske Mitrovice poginula je jedna žena a teško ranjen policajac.

OVK je tada delovala kao skupina više nepovezanih grupa, među kojima je bila najvažnija drenička grupa na čijem čelu je bio poznati terorista Adem Jašari.

(Telegraf.rs)