Tačiju je Srbija kriva za sve: Sa svečane večere u Berlinu uputio teške i neprimerene optužbe (FOTO)

Rešenja ne može biti ni modela "dve Nemačke", ni dvostruki suverenitet - napisao je Tači, između ostalog

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači za blokadu dijaloga optužio je Beograd, jer kako je napisao na svom Instagram profilu "Srbija je jednostrano uslovila nastavak dijaloga sa ukidanjem taksi za srpske proizvode".

Tači je napisao da se sa kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Emanuelom Makronom i liderima Zapadnog Balkana nastavio razgovar o sadašnjosti i budućnosti naše regije na zajedničkoj večeri Samita u Berlinu.

- Za blokadu dijaloga između Kosova i Srbije, istakao sam nekoliko faktora koji su doveli do ove beznadežne situacije - kazao je Tači.

Kako je napisao, Srbija je jednostrano uslovila nastavak dijaloga sa ukidanjem taksi za srpske proizvode.

- Ova akcija je neprihvatljiva i suprotna vodećem principu dijaloga, koji smo poštovali od njegovog osnivanja. Drugo, međunarodni faktor, posebno države Kvinte, nisu pokazale jedinstvo i podršku našim naporima za sveobuhvatni sporazum. Ovaj sporazum se ne može postići, ako su države Kvinte nisu ujedinjene i ne govore jednim glasom. Takođeznamo da je ovaj posao nemoguće postići bez odlučujuće uloge Sjedinjenih Država - napisao je on, uz okačenu fotografiju sa večere.

Prigovora na, kako je napisao, dezinformacije i podizanje strahova da se navodno pokušavaju promeniti granice na Balkanu po etničkim linijama.

- Ali ove tvrdnje su potpuno neistinite! Kad god se postigne sporazum između Kosova i Srbije, demarkacija granice između dve države je neizbežna. Državni suverenitet Kosova ostaće nepovrediv. Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da se odrekne kršenja našeg suvereniteta - dodao je Tači.

Kaže i da se "snovi o Zajednici srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima po modelu Republike Srpske nikada neće realizovati.

- Rešenja ne može biti ni modela "dve Nemačke", ni dvostruki suverenitet. Kosovo se odgovorno i legitimno brine i podržava težnje Albanaca koji žive u Preševskoj dolini. Kosovo je spremno za sveobuhvatni konačni sporazum o normalizaciji međudržavnih odnosa sa Srbijom - zaključio je Tači svoj post.

(Telegraf.rs)