Važni sastanci u Bundestagu: Vučić danas sa nemačkim poslanicima

Predsednik Srbije će se najpre sastati sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, a potom i Johanom Vadepulom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji su organizovali sastanak o Zapadnom Balkanu, sastaće se danas sa poslanicima nemačkog Bundestaga.

Predsednik Srbije će se najpre sastati sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, a potom i Johanom Vadepulom.

Vučić će nastaviti razgovore o stanju na Zapadnom Balkanu, posebno sa osvrtom na Kosovu i Metohiju, sa predstavnicima nemačkog Bundestaga.

Bundestag - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije učestvovao je u ponedeljak na sastanku o Zapadnom Balkanu, na kojem su najviši predstavnici regiona razgovarali o otvorenim problemima i aktuelnoj situaciji, posebno o zastalom dijalogu Beograda i Prištine.

Najavio je, nakon sastanka, da će novisastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

- Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da prodnađemo neko rešenje za nastavak dijaloga - rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

- Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu - rekao je Vučić i dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

(Telegraf.rs/Tanjug)