Dve teme u fokusu sastanka Vučića sa šefom Odbora Bundestaga za evropske poslove (FOTO)

Predsednik Srbije nastavio je posetu Berlinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je jutros posetu Berlinu sastankom sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

- Imajući u vidu značajnu ulogu Bundestaga u evropskoj politici SR Nemačke, samim tim i po pitanju evrointegracija Srbije, od velike važnosti je redovna razmena mišljenja i kontinuirano informisanje poslanika o procesu pristupanja Republike Srbije EU, kao i o zastoju u dijalogu sa Prištinom - stoji u opisu fotografije na kojoj su predsednik Vučić i predsednica vlade Brnabić sa predsedavajućim Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginterom Krihbaumom, objavljenoj na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Sastanak u Berlinu - Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić, koji je juče učestvovao na sastanku zemalja Zapadnog Balkana, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, sastaće se potom i sa poslanikom u Bundestagu Johanom Vadepulom.

Na sastanku najviših predstavnika država Zapadnog Balkana sa Merkelovom i Makronom razgovarano je o otvorenim otvorenim problemima i aktuelnoj situaciji u regionu, posebno o zastalom dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, nakon samita, rekao da će novi sastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

- Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da prodnađemo neko rešenje za nastavak dijaloga - rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali. "Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je Vučić i dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

(Telegraf.rs/Tanjug)