Nova Pacolijeva provokacija: Optužio Srbe za brutalne zločine na KiM, pa zatražio najstrože kazne

Ne može biti pomirenja Kosova i Srbije bez kažnjavanja Beograda za mnogobrojne ratne zločine izvršene na Kosovu - poručio je Pacoli

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da ne može biti pomirenja Kosova i Srbije bez kažnjavanja Beograda za mnogobrojne ratne zločine izvršene na Kosovu.

On je povodom panela u američkom Kongresu rekao kako "Kosovo nije bilo agresor već žrtva" i da žrtve imaju potrebu za pravdom.

Pacoli je na Fejsbuku zahvalio kongresmenu Eliotu Englu za inicijativu da Krasnići Gudman, koja je silovana tokom rata na Kosovu, govori o strahotama kroz koje je prošla.

- U osetljivom i snažnom predstavljanju Vasfije Krasnići Gudman, ona je kazala svetu o potrebi pravde za više od 20.000 žena i devojaka koje su silovane tokom rata na Kosovu. Bitići je predstavio slučaj ubistva njegove braće i kako aktuelni režim u Beogradu brani one koji su učestvovali u ubistvu - napisao je Pacoli.

Prema njegovim rečima, pravda na Kosovu i međunarodna pravda nisu uspele da se bave ratnim zločinima izvršenim na Kosovu.

- Nekažnjavanje za Beograd, za vojnike i političare koji su direktno bili uključeni u planiranje i izvršenje ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, onemogućiće pomirenje. Silovane žene, ubijena braća, masakrirane porodice nisu dobile pravdu. To treba da bude prioritet kojim treba da se bavi medjunarodna zajednica - ocenjuje šef kosovske diplomatije.

- Takvi dogadjaji kao svedočenje Krasnići Gudman, Bitićija ali i predsednice Jahjage, koja je poimenice govorila o svim masakrima na Kosovu, doprinose "da se ne zaboravi to što se dogodilo - ocenio je Pacoli.

(Telegraf.rs/Beta)