Beograd je dobro odreagovao na takse: Kukan ocenio izveštaj Evropske komisije kao pozitivan interes EU

- Izveštaj je jaka poruka Srbiji koja pokazuje interes za napredak zemlje na putu ka EU

Predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ocenjuje da je poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije kritički, objektivan i konkretan.

- Izveštaj je jaka poruka Srbiji koja pokazuje interes za napredak zemlje na putu ka članstvu u EU, ali i potrebu za odlučnijim koracima naših partnera u Srbiji - kaže Kukan za Tanjug.

Eduard Kukan konstatuje da izveštaj o napretku Srbije u procesu proširenja pominje da je ”Srbija pripremljena” u mnogim odblastima. Istovremeno, Kukan napominje da su čvrsti dokazi i konkretni rezulati ono što EU očekuje od Srbije u ovom trenutku, a ne samo određeni stepen pripreme i usvanje dobrih zakona.

- Ovaj izveštaj vidim kao kao ozbiljno interesovanje i pozitivan pritisak EU koja želi da vidi brže kretanje Srbije na putu ka članstvu. Vremna nema za gubljenje, trebaju nam konkretni i ubedljivi rezultati Srbije - kaže Kukan.

Kukan navodi da poslednji izveštaj ne donosi kritiku Srbije u oblasti dijaloga sa Prištinom jer je ”Beograd odregovano suzdržano na ne baš diplomatski mudar potez uvođenja taksi”, ali da je kritika prisutna kada je reč o slobodi medija što se ponovalja kao oblast u kojoj nema napretka.

- Možda je izveštaj zvučao više dramatično, ali tako ne bi trebalo da bude shvaćeno od strane naših parijatelja i partnera u Srbiji. Dakle ne kao pritisak ili pretnja, već suprotno, kao pozitivan interes i potreba da se vidi više konkretnih rezulata - smatra Kukan.

Na pitanje Tanjuga kako vidi reakcije zvaničnika u Srbiji na izvešataj o napretku, Edurad Kukan napominje da ovakav izveštaj o Srbiji nije iznenadio zvaničnike u Briselu, ali da je ugao na koji Brisel gleda na stvari često drugčiji od ugla Beograda.

- Zato je dobro da se o tome razgovara i ukaže na potrebu da se od Srbije očekuje više. Postoje stvari na koje mi gledamo vrlo ozbiljno u procesu proširenja, a to se posebno odnosi na Srbiju koja je ključna zemlja u regionu i koja na osnovu svog razvoja može da utiče pozitivno ili negativno na zemlje u okruženju - kaže Kukan.

Eduard Kukan povodom dela izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na rad parlamenta u Srbiji kaže da u pitanju nije ”politička ocena” već stav EU da je parlament je mesto za široki međustranački dijalog imeđu vlasti i opozicije i mesto koje mora da kontroliše i nadgleda rad Vlade. On dodaje da je problem rada parlamenta prisutan svuda na Zapadnom Balkanu, a bojkot parlamenta neprihvatljiv.

- Bojkot nije način da se bori za demokratiju. Parlament je mesto gde se bore ideje, a ne štrajukuje. Zato Komisija kaže da je uloga i odgovornost i na vlasti i opoziciji u Srbiji da uđu u smislen dijalog. Opoizicja ima legitimnu ulogu u domokratskim društvima i trebalo bi da ubedi narod da bi oni bili bolji kao vlast. A to da napuste parlament i da čak prete bojkotom izbora, to je jednostavno neprihvatljivo - zaključuje Kukan.

(Telegraf.rs/Tanjug)