Haradinaj ide na sastanak sa Merkel: Otkrio svrhu posete, oglasila se i nemačka Vlada

Ova poseta dolazi uoči samita u Parizu

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da putuje u Berlin, gde će se, između ostalog, sastati s nemačkim kancelarkom Angelom Merkel.

- Danas ću otputovati u Berlin u jednodnevnu posetu tokom koje ću se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, poslanicima svih parlamentarnih grupa u Bundestagu, koji će prisustvovati konferenciji" Međunarodni sastanci "- napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On kaže da će ova radna poseta imati za cilj produbljivanje odnosa i poverenja između tzv. Kosova i Nemačke kao strateškog partnera.

- Saradnja zasnovana na poverenju je neophodna na putu Kosova ka ekonomskom razvoju, evropskim integracijama i bezbednosti. Nemačka je i dalje jedan od ključnih partnera Kosova i njihova podrška je od vitalnog značaja za postizanje naših zajedničkih ciljeva - napisao je Haradinaj.

Takođe, nemačka Vlada je pružila informacije o sastanku koji će se održati u Berlinu 6. juna između Merkel i Haradinaja.

U saopštenju iz Kancelarija Merkelove navodi se da će razgovarati o odnosima između Nemačke i tzv. Kosova, ali i o odnosima Beograda i Prištine.

- Dana 6. juna oko podneva, kancelarka Merkel očekuje premijera Kosova Ramuša Haradinaja. Sadržaj radnog sastanka su bilateralni odnosi između Kosova i Nemačke, pitanja spoljne politike sa posebnim fokusom na odnose između Srbije i Kosova - saopštila je nemačka vlada.

Kancelarka Merkel se lično angažovala sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kako bi doveli Prištinu i Bepgrad do konačnog sporazuma.

Makron je pozvao lidere obe strane da se ponovo sastanu u Parizu 1. jula ove godine.

(Telegraf.rs)