Ružić: Birački spisak nikad nije bio ažurniji, ali on i ne utiče na rezultate izbora

On je istakao da ćemo već na sledećim izborima, u martu ili aprilu sledeće godine, imati mnogo ažuriraniji birački spisak nego ranije

Birački spisak nikada nije bio ažurniji, ali nikada ranije nije ni uticao na rezultate izbornog procesa, istakao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić.

On je, govoreći o Zakonu o opštem upravnom postupku i Zakonu o e-upravi, istakao da su svi službenici obavezni da elektronskim putem razmenjuju podatke bez opterećivanja građana. Prema njegovim rečima, sve matične knjige - rođenih, venčanih, umrlih - kao i knjiga državljana, prenete su u elektronski oblik.

- Sve to je bio preduslov da oformimo e-servise koji će omogućiti elektronski upis u vrtiće, škole i fakultete. To je predsulov da živimo tu digitalizaciju - izjavio je Ružić za RTS.

Branko Ružić FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Podaci Kancelarije za informacione tehnologije govore da je ove godine upisano 62.043 đaka u osnovne škole bez izvoda iz matične knjige rođenih.

KRUNA DIGITALIZACIJE - ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA

Donet je i Zakon o centralnom registru stanovništva, pa će od 1. septembra 2020. godine podaci iz šest državnih institucija i 13 baza podataka biti na jednom mestu - u centralnom registru, što je Ružić ocenio kao "krunu digitalizacije".

On je istakao da birački spisak nikad nije bio ažurniji, uprkos čestim zamerkama i kritikama, ali da ni ranije spisak nije uticao na rezultate izbornog procesa.

- Upravo ta digitalizacija donosi jedan širok spektar mogućnosti koji nam garantuje da jedinstveni birački spisak bude ažuran. Ono što je važno za građane jeste da smo uvezali matične knjige venčanih i umrlih s jedinstvenim biračkim spiskom, pa referenti po službenoj dužnosti vrše izmene ili brisanja. U tom domenu ćemo već na sledećim izborima, u martu ili aprilu sledeće godine, imati mnogo ažuriraniji birački spisak nego ranije - izjavio je Ružić.

(Telegraf.rs/Tanjug)