"Kada će taj koktel koji u Hagu organizuju za Albance": Vučić ironično o Haradinajevom saslušanju

Naše moći su ograničene, ali ćemo pomagati našem narodu na KiM - rekao je predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govorio je o saslušanju Ramuša Haradinaja u Hagu i kao i hapšenju Srba na KiM i rekao da naš narod mora da izdrži, kao i da moramo da sačuvamo mir i "nikako ne izgubimo nerve".

Na pitanje da li će biti zadovoljena pravda u Hagu po pitanju Ramuša Haradijana i poručio da ne treba da sanjamo da će nam neko doneti pravdu.

- Već je izašao, hoće malo i da ruča sa njima? - prokomentarisao je Vučić za RTS.

Rekao je da ne treba sanjati snove kako će neko da nam donese pravdu, nije nam je donosio do sad, neće nam je doneti ni ubuduće.

- Nego, kada će taj koktel koji organizuju u Hagu, Haradinaj i ostali? Da još malo popriča sa njima kako se namučio. Težak je taj let bio od Prištine do Beča i Haga - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Komentarišući to što je Haradinaj otišao avionom Bežeta Pacolija, rekao je ironično da se "namučio, možda nije bilo stjuardesa u avionu i to Pacolijevom, jer čujem da je išao njegovim avionom, dugo je čekao ovaj drugi avion. Teška situacija, namučio se veliki junak".

Kaže da ne može da odgovori da li će biti zadovoljena pravda i ukazuje na dvostruke standarde.

- Kada nekog pitate kako je moguće da pravite drugu algansku državu u srcu Evrope i kažete da imaju pravo na samoopredeljenje... Kad pitate zašto neki drugi u regionu nemaju to isto pravo, prema izdefinisanim teritorijama i to ne zato što vi to tražite već samo vas pitamo za princip, oni kažu, vi Srbi morate da razumete da je to protiv vas, ali ne može drugačije da bude - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Corder

Ističe da je to uvek teško pitanje za pravnike, ko i pod kojim uslovima ima pravo na samoopredeljenje.

Upitan za poslednja hapšenja Srba za Kosovu i Metohiji, da moramo da izdržimo takve stvari, ali da uz nove investicije u različitim oblastima u Srbiji, jačamo i poziciju zemlje i poziciju Srba na KiM.

- Mi, Srbi, a znam koliko je teško porodicama tih ljudi, moramo da izdržimo i da znamo da naša suza nema roditelja i neće ga ni naći u svetu - primetio je Vučić i naglasio da "ne smemo nijednog sekunda da izgubimo nevre, da to pokažemo kao oni u poslednje vreme".

Rekao je da ne može da kaže da Srbija pridobija više simpatija, već je vrlo sam oprezan po tom pitanju, ali sa nama svi razgovaraju, dok sa Albancima malo ko više i razgovara.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ali, nervoza je kod nekih drugih, koji danas više ne pristaju ni na model dve Nemačke, ni na šta više ne pristaju, neće ni da razgovaraju, jedino što hoće to je da Srbija prizna Kosovo bespogovorno, onako kako oni misle da su stvorili granice - rekao je Vučić.

U svemu tome, Srbi moraju da budu mirni i staloženi, da znaju da je država uz njih, kao i da su moći države ograničene, ali tolike kolike su, do maksimuma će biti iskorišćene za pomoć Srbima na Kosmetu.

Vučić je podsetio da, nažalost, od 1999. godine Beograd nema suverenitet na KiM kada je reč o vojnom i policijskom prisustvu, dok je Priština od 2008. preuzla sve ingerencije države, dok je naša zemlja tada ćutala.

Dodao je da su u Prištini najavili da će sledeće godine, podići spomenike nekima od srpskih lidera iz 2009. i 2010. koji su doveli do presude Međunarodnog suda pravde, koja je išla na ruku drugoj strani.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ali, ja sam srećan što ću i dalje da im budem prvi na listi za odstrel i čovek protiv kojeg vode kampanju na svakodnevnom nivou. To znači da dobro radim za naš narod i trudiću se i brinuću još više - zaključio je Vučić.

O PREDRAGU MALOM: ZAINTERESOVAN SAM DA SE SVE PROUČI

Predsednik Srbije izjavio je da je važno istražiti navode KRIK-a o navodnoj umešanosti u slučaj korupcije brata ministra finansija, Predraga Malog, dodajući da ga najviše zbunjuje način na koji su došli do određenih informacija.

- Važno je da se sve prouči i veoma sam zainteresovan za to - rekao je Vučić novinarima u Smederevu.

Naveo je da treba proučiti kako neko može da uzme zakup od nekoga za automobil, ko uzima operativni lizing od 1.000 ili 3.000 evra, sto je, kaže, mnogo novca, ali manje od 25 miliona evra, koliko danas, kako navodi, ima Dragan Ðilas, koji je bio gradonačelnik Beograda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao i da je pažljivo pročitao tekst KRIK-a i da ga najviše zbunio način na koji su došli do određenih informacija.

- Ne volim kad neko prima poklone, mada nisam stekao utisak to iz teksta - rekao je Vučić.

Upitan da li će biti istraženo kako je Ðilas stekao taj novac, Vučić je rekao da nadležni organi rade svoj posao. Kad je reč o navodnom praćenju nevenčane supruge i bebe Predraga Malog, Vučić kaže da će uskoro dobiti celovitu sliku o tome ko ih je pratio i zašto.

- Neki su mislili da je moguće da neki koji su bili angažovani iz regiona sakriju i da se ne otkrije ko je iza toga, ali ja sam uveren da će nadležni državni organi u saradnji sa drugim u okruženju lako dostaviti tačne informacije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upitan da li su preduzete sankcije protiv onih koji su prisluškivali njega i bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, rekao da je postojala legalna forma da to urade.

ZAHVALNOST RUSIJI NA OKLOPNIM VOZILIMA

Predsednik Srbije izjavio je da je do sada stiglo šest od 10 oklopnih vozila BRDM2 od Rusije i zahvalio predsedniku te zemlje Vladimiru Putinu na poklonu.

- To je velika podrška i značjano jačanje brobenih snaga gotovosti i mogućnosti i sposobnosti Vojske Srbije - naglasio je Vučić.

Kaže da će sutra stići i zvanično obaveštenje o tim vozilima i da nisu sasvim tačne informacije koje su preneli pojedini mediji.

Naglasio je da su to izvanredna vozila, koja imaju žiroskopsku stabilizaciju termovizijeske kamere, ojačana oklop i da u njima posada može da bude 24 sata.

- Treba 10 vozila da dobijemo i hvala na tom poklonu predsedniku Putinu i ministru Šojguu - poručio je Vučić.

Video: Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, međunarodna zajednica ćuti

(Telegraf.rs/Tanjug)