"Priština ovom odlukom udara na decu": Još jedna mera koja otežava život Srbima na KiM

- Priština ovom odlukom udara na decu, jer jedina putna isprava koju dete ima od rođenja jeste pasoš

Foto: Telegraf

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da odlukom da građanima sa srpskim pasošem zabrani ulazak na KiM, Priština na sve načine pokušava da ugrozi život srpskog naroda na Kosovu, i da svojim jednostranim akcijama isprovocira reakciju Beograda.

On je za RTS rekao da reč je o jednoj anticivilizacijskoj odluci koja ima za cilj da ukine dokumenta države Srbije, a sve sa ciljem kako bi se navodno poštovao sporazum o slobodi kretanja.

Kako kaže, ovom odlukom su pre svega pogođena maloletna lica.

- Priština ovom odlukom udara na decu, jer jedina putna isprava koju dete ima od rođenja jeste pasoš, s obzirom da se lična karta dobija od 16. godine - ukazao je Petković.

Petar Petković: Foto: Tanjug/Dejan Simicevic

On je dodao da Priština na sve načine pokušava da omete slobodu kretanja, pošto je s taksama koje traju već 10 meseci zaustavila promet robe.

Sve to, kako kaže, govori o tome kakva je nervoza u Prištini i da oni ne žele da se situacija nomalizuje.

- Suština je da ćemo se mi boriti za svoj narod i da ćemo naći način da im se pomogne - istakao je Petković.

U jeku letnjih gužvi, Priština je odlučila da se na administrativnim prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u centralnoj Srbiji.

Punoletne osobe administrativne prelaze sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloletne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih s fotografijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)