Održana četvrta runda razgovora vlasti i opozicije na FPN-u, sledeći sastanak u ponedeljak

Na okrugli sto nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju jer kako su ranije saopštili taj format sastanka ne daje konkretne rezultate, kao i da predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od zahteva ispune

Foto: Tanjug/Tanja Valč

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu održana je četvrta runda razgovora vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izborima, a tema je i ovog puta bila mediji i finansiranje izborne kampanje.

Na okrugli sto nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju jer kako su ranije saopštili taj format sastanka ne daje konkretne rezultate, kao i da predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od zahteva ispune.

18:45 - ANTONIJEVIĆ: NAREDNA RUNDA U PONEDELJAK

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima završen je večeras posle više od tri sata na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će u ponedeljak na FPN u 9.00 sati biti održan naredni sastanak koji će biti posvećen biračkim spiskovima i izbornoj administraciji.

- Razgovaralo se o dve teme, a jedna je bila finansiranje kampanje, u kojoj je bilo pomaka i obećanja da će doći do izmena. Očekuje se i da to bude napismeno predloženo - rekao je Antonijević novinarima posle sastanka.

Foto: Marko Jovanović

Druga tema, kako je rekao su bili mediji, ali njoj nije bilo posvećeno toliko paznje.

- Očekujemo i da ćemo u narednom periodu imati konkretne korake od vladajuće stranke - naveo je on.

Rekao je da napravljen i pomak time sto je većina predloga koje su iznele NVO dočekano uz saglasnost vlasti i opozicije. Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi koji će izborni zakon biti promenjen.

- SNS je tražio konkretne predloge za članove zakona - rekao je Antonijević.

18:20 - SOCIJALISTI PORUČIJU D AJE DOBRO ŠTO SE RAZGOVORI VODE

Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije kaže da je dobro da se razgovori vode, ali da je logično da se odvijaju u parlamentu i da su predstavnici opozicionih stranaka prihvatli poziv predsednice Skupštine kako bi zajedno implementirali sve ono što se nalazi u izveštaju Evropske komisije.

Foto: Printskrin/RTS

- Jedan deo opozicije nije učestvovao i to je potvrda onoga o čemu smo govorili. Njih razgovori ne ineterseuju, ni izbori, ni sloboda medija, jedino ih interesuje da imaju svoje ljude u REM-u i RTS-u. SPS se zalaže za razgovor koji će poboljšati sve postojeće procese, smatramo da bojkot nije dobar pravac. Svi zakoni o kojima smo govorili su doneti u vreme kada je opozicija bila vlast, tada su ti zakoni odgovarali. Danas kada nisu vlast ne odgovaraju. Ako imate program u koji narod veruje čemu onda bojkot - poručio je Milićević.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije je rekao da nisu skloni da prihvate argumente za bojkot parlamenta, kao i da je žalosno da u 21. veku raspravlja šta je funkcionerska kampanja.

18:00 - MARTINOVIĆ: SNS ĆE UČESTVOVATI NA NAREDNIM OKRUGLIM STOLOVIMA

Funkcioner SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da će SNS učestvovati i na narednim okruglim stolovima i da će slušati šta NVO i opozicione stranke žele da predlože kako da se unapredni izborni sistem.

- Moj utisak je da je u Srbiji sve dobro, a postoji samo jedan problem - što će Vučić da učestvuje na izborima i u kampanji. Sve je super samo kad bismo mogli da postignemo da se Vučić ne pojavljuje u kampanji i da SNS-a nema u kampanji. To je poruka manje više svih onih koji debatuju da l imamo dobre izborne i druge zakone - rekao je Martinović nakon okruglog stola na FPN.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, SNS je učestvovala na okruglom stolu, čime su pokazali dobru volju da razgovaraju.

- Zakon o izboru poslanika je donet 2000. i doneo ga je DOS, zakon o finansiranju je doneo DS, odjednom im zakoni ne valjaju, promenilo se to jer ih narod neće. Kakav je to Vučićev zakon iz 2000? Opozicione stranke imaju suštniski problem - ne znaju kako da opravdaju bojkot, neće da kažu da ih narod ne podržava nego kažu - ne valja režim, a mi radimo po zakonima koje su oni doneli. SNS smatra da je Srbija ozbiljna država i da ne sme da postane zbog Đilasa, Živkovića i Obradovića velika laboratorija u kojoj će ljudi da sprovode neke eksperimente. Sve ideje se svode na to hajde da sprečimo Vučića da učestvuje - navodi Martinović.

Martinović je ispričao da su ih dočekali predlozi o predizbornoj vladi i dodao da SNS ne može da podrži ono što ne postoji ni u jednoj razvijenoj demokratiji.

15:55 - ČEDOMIR JOVANOVIĆ NAPUSTIO SASTANAK PRE KRAJA

Posle Zorana Živkovića, salu je ubrzo napustio i lider LDP-a Čedomir Jovanović, ali je on rekao da će se "ubrzo vratiti". Prenoseći utiske o sastanku, parafrazirao je vojnika iz rata tokom raspada bivše Jugoslavije, koji je rekao - "oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo, a i jedni i drugi hoće što pre kući" i dodao da mu na to liči i ovaj sastanak na FPN.

Lider LDP-a je rekao da želi da čuje nešto više od tišine, u vezi sa njegovim predlogom o prelaznoj vladi, u kojoj, ističe, nema nameru da učestvuje.

Prema njegovim rečima, najveća odgovornost za izborne uslove je na predsedniku Aleksandru Vučiću i oni, kaže, zavise od cene koju je spreman da plati.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- On je taj koji moze da učini ustupke, iako tako nesto ne mora da uradi. Gledam širu sliku i razmisljam šta nas čeka posle izbora - rekao je Jovanović.

Takođe, dodao je sada kasno za promenu izbornog zakonodavstva.

Prema njegovim rečima, bojkot je katastrofalna odluka, a na pitanje da li će ucestvovati pod ovakvim uslovima na izborima, kaže: "Ja mogu sve, ali neću da učestvujem u ludnici".

Dodao je da će boriti za izbore kojima će svi učestvovati.

15:35 - ZORAN ŽIVKOVIĆ NAPUSTIO SASTANAK

- Nismo videli da se išta menja zato smo odlučili da ne učestvujemo u razgovoru - istakao je Živković posle napuštanja sastanka.

Živković se pozvao na najavu predsednika Srbije da će poizvati OEBS da nadgleda izborni proces i rekao da će, ako se to dogodi, sam potruditi da ubedi kolege iz opozicije da izađu na izbore.

Foto: Marko Jovanović

Odluku o bojkotu, kaže, NS će doneti kad izbori budu raspisani, a do tada će se boriti za izborne uslove. Živković je naveo i da su predstavnici Cesida i Crte danas rekli da njihove preporuke nisu prihvaćene.

15:00 - POČEO SASTANAK

Na sastanak, koji je počeo u 15 časova, a došli su iz Pokreta slobodnih građana Petar Miletić, iz Nove stranke Zoran Živković, iz Liberalno demokrtske partije Čedomir Jovanović, iz Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić. Vladajuću Srpsku naprednu stranku na okruglom stolu predstavljaju Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić, Socijlističku partiju Srbiju Đorđe Milićević, a Jedinstvenu Srbiju Života Sterčević.

Sa Fakulteta političkih nauka su saopštili da je cilj okruglog stola "da se sačini pregled rešenja u ove dve oblasti oko kojih je postignuta saglasnost svih učesnika u dijalogu i koja bi mogla da se primene kao trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora".

Foto: Marko Jovanović

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, rekao je ranije za Tanjug da će mediji i finansiranje izborne kampanje, zbog osetljivosti, opet biti teme.

Dodao je da su organizatori od političkih stranaka zatražili da pošalju u pisanoj formi osvrte na dosadašnje preporuke i ocene civilnog društva, kao i svoje predloge.

Prema njegovim rečima, pojedine stranke i vlasti i opozicije su već dostavile svoje predloge, te očekuje da će se pored toga razgovarati i o onome što su predstavile organizacije CRTA, Transparentnost, Novosadska novinarska škola.

Okrugli sto je zatvoren za javnost.