Potpuno sam svestan izazova sa kojima se građani svakodnevno suočavaju: Vučić razgovarao sa Janković

Kako bismo gradili istinski pravednije društvo, koje prihvata i razume različitosti kao svoju prednost, neophodno je pamtiti i podsećati na istorijske podatke, koji su važni za našu bolju budućnost - naglasio je predsednik Vučić

Foto: Kabinet Predsednika Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, sa kojom je razgovarao o brojnim aktivnostima koje centralna državna institucija za zaštitu od diskriminacije sprovodi u cilju dostizanja pune ravnopravnosti svih naših građana i građanki, posebno u manjim mestima Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić i poverenica Janković razgovarali su i o poštovanju ljudskih prava nacionalnih manjina i saglasili se da Srbija u potpunosti poštuje sve međunarodne standarde.

Nacionalne manjine imaju jednak tretman u pogledu svih prava i obaveza, a na raspolaganju su im svi mehanizmi zaštite u pojedinačnim slučajevima diskriminacije.

Nažalost, na Kosovu i Metohiji žive građani koji su u neravnopravnom položaju i to u pogledu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, te je svaki napor koji se ulaže korak napred ka promeni njihovog položaja.

Predsednik Vučić je istakao da puna zaposlenost i stabilnost radnih mesta sa jednakim šansama za sve i adekvatnim servisima podrške porodici, kao i partnerski odnos muškaraca i žena, vode ka boljem kvalitetu života svih naših građana.

Predsednik je naglasio da je u potpunosti svestan izazova sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, ali da veruje da smo svi spremni da odgovorno rešavamo probleme.

Poverenica Janković je obavestila predsednika o posebno teškim slučajevima dikriminacije na tržištu rada, kao i o merama koje preduzima.

Ona se zahvalila predsedniku na kontinuiranoj podršci, posebno na isticanju značaja postupanja državnih organa po preporukama mera za otklanjanje diskriminacije.

- Kako bismo gradili istinski pravednije društvo, koje prihvata i razume različitosti kao svoju prednost, neophodno je pamtiti i podsećati na istorijske podatke, koji su važni za našu bolju budućnost - naglasio je predsednik Vučić.

U tom smislu, predsednik je podržao predlog poverenice da nadležnim organima Grada Beograda uputi inicijativu za dodelu imena ulicama po našim građankama, bez čijih zasluga bi naša kultura, umetnost i društvo u celini bili uskraćeni za brojna dobra u kojima danas uživamo, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)