Slovenački poslanici u Beogradu: Članstvo Srbije u EU veoma značajno

Sagovorici su se složili da su odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa 2000. godine

Potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić razgovarao je danas sa delegacijom Državnog zbora Slovenije na čelu sa Predragom Bakovićem koji je potvrdio spremnost Ljubljane da pomogne Srbiji na putu EU.

- Baković je izneo mišljenje da je od velikog značaja pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, gde je Slovenija spremna da pomogne iskustvima i pružanjem tehničke podrške - saopšteno je iz parlamenta nakon sastanka.

Na Arsićevo podsećanje da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, kao i na probleme nastale zbog prištisnke administracije, Baković je rekao da je politika Slovenije prema Kosovu konzistentna, ali da Ljubaljana ne podržava takse na robu iz Srbije i formiranje vojske Kosova.

Baković je dodao da odluka o formiranju vojske, ne samo da je u suprotnosti sa Rezolicijom 1244, već utiče na stabilnost i mir celog regiona.

Sagovorici su se složili da su odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa 2000. godine i dodali da je ona potpisivanjem Memoranduma o saradnji parlamenata dobila novi institucionalni oblik i novi prostor, posebno za saradnju u procesu evropskih integracija.

Tokom susreta bilo je reči i o položaj slovenačke manjine i činjenici da Vlada Srbije ima najviše standarde za poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina.

Baković - predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom je dodao da su i Srbi u Sloveniji zadovoljni uslovima i standardom života.

On je podsetio i na to da oko 1.500 slovenačkih preduzeća radi u Srbiji i dodao da se očekuje još bolji privredni rast, naročito u oblasti digitalizacije i elektroinfrastrukture.

U delegaciji su bili i Lidija Divjak Mirnik, Staša Kobi Šmid i Franc Trček.

Sredinom oktobra, na 141. skupštini Interparlamentarne unije Slovenija će, kako je dodao Arsić, biti predstavljana na najvišem nivou.

(Telegraf.rs/Tanjug)