Orban odredio novog kandidata koji će se baviti priključenjem Srbije EU

Predsednica Evropske komisije Ursula for den Lajen zatražila je juče i zvanično od Budimpešte i Bukurešta da predlože nove kandidate za komesare, pošto je Odbor za pravne poslove odbio ranije predložene Lasla Tročanjija i Rovanu Plumb zbog sukoba interesa

Ambasador Mađarske u EU Oliver Varhelji biće kandidat Budimpešte za evropskog komesara, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Predsednica Evropske komisije Ursula for den Lajen zatražila je juče i zvanično od Budimpešte i Bukurešta da predlože nove kandidate za komesare, pošto je Odbor za pravne poslove odbio ranije predložene Lasla Tročanjija i Rovanu Plumb zbog sukoba interesa.

- Nisam odbio zahtev predsednice, ali neću izabrati nikog od mađarskih političara. U ovim okolnostima mogu samo da predložim tehnokratu, nekoga ko zna EU iznutra i nije politički kandidat - rekao je Orban juče na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je rekao da je stoga izabrao Varheljija za zvaničnog kandidata Budimpešte i zatražio od Fon der Lajen da ga kontaktira.

Ovaj potez, ocenjuje Rojters, poštedeće Ursulu fon der Lajen političke glavobolje. U protivnom, ona bi morala da odluči da li da insistira na kandidatu kojeg evroparlamentarci odbijaju ili da izabere sukob sa Orbanom.

Sličan problem ima i sa rumunskim kandidatom Rovanom Plumb. Ona je predložena za evropskog komesara za transport, a Tročanji za resor proširenja.

Orbanov portparol Zoltan Kovač ocenio da je jedina Tročanjijeva krivica što je zaštitio Mađarsku od migracije dodavši da "proimigracione partije" ne mogu da podnesu komesara koji bi zatvorio vrata za imigrante.

(Telegraf.rs/Tanjug)