Zapadni Balkan je ponovo u žiži globalne politike: Srpski diplomata o skupu u Ženevi

Milivojević je rekao da je skup u Ženevi u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma veoma važan

Foto: Shutterstock

Diplomata Zoran Milivojević smatra da Srbija mora da vodi racionalnu politiku po pitanju Kosova i Metohije i pronađe načine da realizuje svoje interese, ne gurajući prst u oko velikim silama.

Milivojević je rekao da je skup u Ženevi u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma važan jer pokazuje da je Zapadni Balkan ponovo u žiži globalne politike, pogotovo posle nedavanja datuma za početak pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji.

- Odluka Hašima Tačija da ode u Berlin da se sretne sa Pompeom potvrđuje stav prištinske vlasti da bude direktno orijentisana na Ameriku. S druge strane, Vašington pokazuje interes da bude direktno uključen preko svojih izaslanika - istakao je Milivojević, kaže za RTS.

Smatra da je razlog tome i neuspeh Evropske unije da u poslednjih pet godina učini nešto kako bi se kosovski čvor razmrsio.

Zoran Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Rekao bih da su imali istorijsku šansu. Ne samo Federika Mogerini, nego cela ta ekipa. Vodili su pregovore neuspešno, što je pokazalo dve stvari - da Evropska unija nema više globalnu težinu i da nema mehanizam kojim bi realizovala svoje ciljeve i kojim bi uticala na prištinske vlasti da se dijalog nastavi - kazao je Milivojević i dodaje da se uvek loše završilo po male zemlje kada velike sile arbitriraju.

- Neophodno je voditi racionalnu politiku, nikako ne gurati prst u oko velikima i tražiti načine da realizujemo svoje interese na jedan optimalan način, mudrom spoljnom i racionalnom politikom - naglašava Milivojević.

Ističe da je francuski predsednik Emanuel Makron dao oštre ocene o stanju Evrope i NATO pakta.

Kaže da izjave Aljbina Kurtija upućuju na zaključak da kod njega nema spremnosti za dijalog.

Zoran Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- On govori o nekakavom reciprocitetu. Sve što govori, polazi od platforme koja je za nas neprihvatljiva - priznanje i ništa više. Kada govori o reciprocitetu, on demonstrira državnost Kosova. To nas ne približava dijalogu - kaže Milivojević.

Kaže da je neprihvatljivo odmah razgovarati o priznanju tzv. Kosova i modalitetima kako do njega doći.

- Za srpsku stranu je prihvatljivo da se vratimo nazad i vidimo šta je iza nas ostalo i da prištinska strana ispuni sve obaveze koje su ostale, pa da onda vidimo šta bi mogao da bude kompromis - ističe Zoran Milivojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)