"Leti perje" među Albancima zbog "malog Šengena"

Prištinski političari smatraju da je premijer Vlade Albanije, Edi Rama, o ovome najpre trebalo da razgovara sa njima, a tek onda sa predstavnicima vlasti druge dve zemlje

Kandidat za premijera drugoplsiranog Demokratskog saveza Kosova na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima, Vjosa Osmani, kao i njen kolega iz Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, protive se balkanskom "mini Šengenu" i smatraju da je premijer Vlade Albanije, Edi Rama, o tome najpre trebalo da razgovara sa Prištinom.

Osmani, prema pisanju prištinskog Telegrafija, tvrdi da će ta inicijativa propasti, kao i da će doneti probleme Prištini u odnosima sa Beogradom, pre svega ekonomske, ali i po pitanju namere nove vlade da uspostavi recipročnu saradnju sa Srbijom.

- Mi kao DSK izjavili smo da ne podržavamo takav stav. Takođe sam rekla, kada je održan prvi sastanak u Novom Sadu, da mi nije jasno zašto je ta inicijativa pokrenuta sa Srbijom bez pristanka drugih država, a posebno Kosova. Kosovo, predvođeno DSK-om, odbacilo je slične ideje - rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Priština ne može da se priključi toj inicijativi sa Srbijom, koja, kako tvrdi, "šalje visoke državne zvaničnike na Kosovo da izazivaju incidente".

Foto: Tanjug/AP

Komentarišuci izjavu albanskog premijera Rame da pokrenuta inicijativa podrazumeva saradnju sa onim zemljama koje to žele i da je reč o projektu koji stvara zajednčki prostor za slobodno kretanje građana, roba, i usluga, Osmani kaže da je sve to predviđeno Berlinskim procesom i da ne vidi razlog da se duplira nešto što je, kako je rekla, "šest država regiona već dogovorilo".

- Nema dogovora o inicijativi sa samo tri države, bez konsultacija sa drugim državama, o čemu nema ni dokumenta koji bi detaljno objasnio šta ova inicijativa podrazumeva - rekla je Osmanijeva.

Kada je reč o učešću Albanije u toj inicijativi, Osmanijeva veruje da je ona osmišljena da bi nanela štetu Prištini.

- Verujem da su umešani zbog inicijative koja bi naštetila državi Kosovo - rekla je Osmanijeva i dodala da smatra da Rama nije trebalo u tome da učestvuje, kao i da je trebalo najpre o tome da razgovara sa Prištinom.

- Mislim da bi trebalo da sednemo kao dve države i jasnije objasnimo premijeru Albanije zašto mislimo da takva inicijativa nije u interesu Kosova - kazala je Osmanijeva.

Podsetimo, "mali Šengen" koji je Vlada Srbije predstavila kao "strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja Srbije, Albanije i Severne Makedonije, podrazumeva više konkretnih mera, koje će unutar postora tri zemlje regiona obezbediti punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)