Nije etički reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile EU perspektivu: Borelj o proširenju Unije

Evropska unija bi trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke - izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

Foto: multimedia.europarl.europa.eu/European Union 2019 - Source : EP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će vremena biti za to potrebno.

Borel je u intervjuu za Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

- Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti - rekao je Borelj.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu-Foto: Profimedia

- Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope - rekao je Borel.

Borel je najavio i da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

- Više nisam ministar spoljnih poslova Španije - naglasio je Borel.

Varhelji: Cilj mi je širenje ekonomskog i društvenog napretka

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji kaže da će mu cilj u narednih pet godina mandata biti širenje ekonomskog i društvenog napretka EU na građane država iz neposrednog okruženja Unije.

Foto: Tanjug/AP

- To je veliki izazov, imajući u vidu kompleksne i različite odnose koje imamo sa zemljama, počev od Ukrajine preko Srbije i Albanije do Turske, Egipta, Maroka i Libije - poručio je Varhelji.

Prvog dana svog mandata u Evropskoj komisiji, mađarski komesar napominje da je tokom svoje diplomatske karijere radio na izgradnji Evrope i da mu je velika čast i zadovoljstvo da predstavlja EU pred njenim susedima i u pregovorima o proširenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)