Stigao paket pomoći SAD Srbiji u borbi protov korone, Godfri poručio: Ovo je samo deo, biće je još

- SAD već dugo pomažu Srbiji, a u sklopu te pomoći uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije - rekao je ambasador SAD u Srbiji

Srbija je od SAD dobila 6.000 testova za COVID-19, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ističući da je to samo deo pomoći Vašingtona Beogradu, vredne 1,35 miliona dolara u borbi sa pandemijom korona virusa.

- Ovo je samo deo američke pomoći, biće je još. Radimo sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica. SAD su najavile velikodušnu pomoc celom svetu, a Srbija ce dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara - rekao je Godfri za Glas Amerike (VOA).

Kako je rekao, SAD, već dugo pomažu Srbiji, a u sklopu te pomoći uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, što uključuje i donaciju medicinske opreme i bolnici u Nišu, koja je sada potpuno osospobljena da učestvuje u testiranju na korona virus.

- Takođe, treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama - Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu, nije samo Vlada u pitanju. Ali, kao što znate, i SAD se bore sa pandemijom i Vašington je fokusiran na to - kaže Godfri.

Na pitanje VOA da prokomentariše to što su pomoć Srbiji iz Rusije i Kine na aerodromu dočekivali visoki zvaničnici, poput predsednika i premijerke, a američku pomoć nisu, Godfri kaže da je reč o "tabloidnim diskusijama", da "ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike", kao i da je šef diplomatije Ivica Dačić jasno odao priznanje i zahvalnost zbog pomoći SAD.

- EU i Norveška su pomogle Srbiji, kao što su ucinili i UAE, Turska i druge zemlje. Nemam vremena da ucestvujem u tabloidnim diskusijama. Fokusiran sam da zaštitim americke državljane u Srbiji, da moj tim bude zdrav i da činim sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima u Srbiji... - rekao je ambasador SAD.

Kako je rekao, SAD, već dugo pomažu Srbiji - FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

On je ujedno zahvalio Vladi Srbije i avio-kompaniji "Er Srbija" koje su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući.

- Cenimo tu pomoć prijatelja - naglasio je američki ambasador.

Na novo pitanje VOA da li ga brine "da bi uticaj Rusije i Kine, zbog ove pomoći, mogao da poraste u Srbiji kada se završi pandemija", Godfri je ponovio "da nije zainteresovan da učestvuje u tom takmičenju".

- Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ali trenunto se trudimo da pomognemo ljudima da se izbore sa ovom užasnom krizom - naglasio je.

Godfri je, međutim, ponovio da su SAD i pre korona virusa izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija, dodajući da to nije brinulo samo Vašington, već i EU i OEBS.

- Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu. Vidimo da se u nekim delovima sveta polako ukidaju restrikcije i nadamo se da cemo to videti i ovde. Srbija se obavezala da ce ispuniti obaveze na putu ka EU - poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija - kaže američki diplomata.

Na opasku VOA da često objavljuje tekstove na društvenim mrežama, uključujući i detalje iz pribatnog života, Grenela kaže "da nije reč ni o kakvoj velikoj strategiji, vec da to dolazi prirodno".

- Neke vesti su dobre, neke su loše. I radije bih da imam direktan kontakt sa ljudima u Srbiji nego samo formalne odnose. Čitam sve komentare, i dobre i loše. Neke konstruktivne uzimam u obzir, kao što sam uvažio mnoge preporuke za restorane i nadam se da ću se uskoro vratiti tome - dodaje američki ambasador.

(Telegraf.rs/Tanjug)