"Mi u to blato nećemo ulaziti, nećemo zaustavljati državljane Crne Gore na granici"

Predsednik Srbije komentarisao je najnovije poteze Crne Gore i odluku da ne otvori svoje granice za državljane Srbije i poručio da nema sumnje da je reč o političkoj odluci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji postavljanja kamena temeljca budućeg postrojenja kompanije "Kyungshin Cable" u Smederevskoj Palanci.

Posle simboličnog stavljanja potpisa na kamen temeljac, označen je početak gradnje, a predsednik Srbije je potom odgovarao na pitanja novinara.

O potezima Crne Gore

Komentarišući potez Crne Gore da ne otvori granice za državljane Srbije i ne dozvoli im ulazak u zemlju, predsednik je rekao da je u pitanju politička odluka, ali je uveren da će se menjati jer će njihovi interesi to odrediti.

- Mi nećemo u to blato ulaziti, nećemo zaustavljati državljane Crne Gore. Držimo otvorene granice naše države, jer je to u evropskom, ali i srpskom duhu. Svi građani Crne Gore su dobro došli, nemamo nikakav problem s tim. To ne znači da kod dela naroda ne postoje bes i mržnja, ali nećemo preduzimati nikakve mere - poručio je Vučić.

On je rekao da će granice biti dodatno zatvorene za ljude iz kriminalnih grupa iz Crne Gore i neće biti nikakvog ograničenja.

Govoreći o "Montenegro erlajnsu", objašnjava da ne zna kako bi Srbija to radila, što čine Crnogorci.

- Šta da radimo, da stavimo ljude u red i da govorimo ti možeš, a ti ne, da im prebrojavamo crvena krvna zrnca - rekao je Vučić.

Kako je rekao, hvala njima što su pokazali šta misle o nama.

- Ljudi će da biraju, da li će otići u Grčku ili Ameriku, ili u Rusiju, gde god hoće, a ja ću da pozivam da se ostane u Srbiji. Svi su kod nas dobrodošli, i mi ćemo se tako ponašati - rekao je Vučić.

Kako je istakao, Crna Gora nije dozvolila "Air Srbiji" da sleće u Crnu Goru, ali kolima mogu da dolaze kako hoće.

O Grenelu i dijalogu Beograda i Prištine

Sam Ričard Grenel je demantovao i rekao da nema nikakvih rokova za postizanje dogovora između Beograda i Prištine , rekao je predsednik Srbije i poručio da je priča o tome da će se u novembru to desiti, izmišljena.

- Naš posao je da budemo odgovorni, čuvamo mir i stabilnost našeg naroda na KiM, da obezbedimo sve što je neophpodno za normalan život u srpskim mestima, a tih priča sam se naslušao toliko puta da mi je glupo da i komentarišem - izjavio je on.

Investicija vredna više od 20 miliona evra

- Tamo gde se pojave korejske investicije, vidite ekonomski napredak tih zemalja i hvala što ste izabrali Srbiju - rekao je predsednik Vučić i rekao da su Turska Bugarska i Albanija takođe bile "u igri" za ovu kompaniju, ali da su korejski investitori ipak odlučili da dođu u Smederevsku Palanku.

Investicija je vredna više od 20 miliona evra, podrazumeva izgradnju postrojenja u industrijskoj zoni Guberaš, u kojem će postupno biti zaposleno između 700 i 1.000 radnika. Početak proizvodnje se očekuje tokom 2021. godine.

U Smederevskoj Palanci, kompanija će izrađivati kako delove za tradicionalne automobile, ali i komponente za baterije, koje će pokretati automobile visoke tehnologije.

"Kyungshin Cables Europe" je deo "Kyungshin grupe", čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, a od 2018. godine započinje sa snažnom ekspanzijom na evropsko tržište i fabrika u Smederevskoj Palanci predstavljaće čvorište za područje Evrope.

(Telegraf.rs/Tanjug)