Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije, Priština počela da sprovodi "mere reciprociteta"

Odluka ostaje na snazi do daljeg

Policija tzv. Kosova / Foto: Profimedia

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela tzv. kosovska Vlada.

Vlada tzv. Kosovo objavila je odluku o postepenom uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih preduzeća koja se plasira na kosovsko tržište, ocenivši da "barijere Srbije nastavljaju da štete uvoznicima i izvoznicima sa Кosova i izazivaju trgovinski deficit za Кosovo".

Medare / Foto: Telegraf

Prema izmenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima zabranjena je dokumentacija o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima na kojoj nema naziva "Republika Кosovo", ili ako je, tvrdi se u odluci vlade, "suprotno ustavu i negira nezavisnost i suverenitet".

- Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Кosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Кosovo u kancelariji za vezu Кosova u Srbiji - navodi se u odluci.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Administrativni prelaz Merdare / Foto: Telegraf

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Кosovo".

(Telegraf.rs)