"Putin potvrdio, u oktobru dolazi u Srbiju": Vučić o svim detaljima sastanka

Predsednik Srbije jutros je stigao u Moskvu, gde će boraviti dva dana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa Vladimirom Putinom, da mu je ruski predsednik na mudar način preneo svoje mišljenje o pitanju Kosova i Metohije, pre svega, poštujući stavove Srbije.

Kako je najavljeno, sastanak se održao iza zatvorenih vrata, u četiri oka, a glavna tema o kojoj se razgovaralo bila je pitanje Kosova i Metohije.

Nakon sastanka, predsednik Srbije rekao je da je sa Putinom razgovarao o svim idejama i načinima za rešavanje kososvkog problema, kao i da mu je Putin rekao da Rusija poštuje Srbiju.

- Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje - rekao je Vučić, koji je dodao da mu je bilo važno da čuje Putinove stavove po pitanju Kosova i Metohije. On je suviše mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan - rekao je Vučić kome je, inače, ruski šef države čestitao na izbornoj pobedi.

Kako je preneo Vučić, Putin je potvrdio da će u oktobru posetiti Srbiju.

- On je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save. To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu - rekao je Vučić.

Kazao je i da će sutra, na Vojnoj paradi u Moskvi, učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

- Bićemo ponosni kada u Moskvi budu marširali momci sa srpskom zastavom - naveo je on.

Kazao je i da srpski narod, srazmerno broju stanovnika, peti ili šesti najstradalniji narod na svetu.

- Time možemo da se ponosimo i ne dozvolimo falsifikovanje istorije - rekao je Vučić.

"Dobio sam savete i analize"

Naveo je da je sa Putinom razgovarao o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o KiM i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, kao i da je od Putina dobio dobre analize i određene savete.

Istakao je i da je veoma zadovoljan tim razgovorom, i da su politički odnosi veoma bliski između dve zemlje.

- Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina - dodao je on.

Kaže i da je bilo reči o ekonomskim odnosima, istakavši da je bez obzira na koronu trgovinska razmena dve zemlje bila povećana sedam odsto. Bilo je, prema Vučićevim rečima, i reči o vojnotehnoičkoj saradnji, kao i oko izgradnje gasovoda u Srbiji.

Jedna od tema je bila i rad ruskih kompanija na obnovi železnice u Srbiji, uz opasku da "oni to rade veoma kvalitetno".

Govoreći o predstojećim sastancima, on je kazao da u četvrtak odlazi u Brisel gde će se sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen, kao i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, a dan nakon toga i sa predsednikom Evropskog saveta Šarolom Mišelom.

Sastanak u Vašingtonu

Nakon toga, kaže, odlazi u Vašington.

Na pitanje da li se EU i SAD takmiče o pronalaženju rešenja za kosovski problem, kazao je da je Srbija "ponosita, uspravna i mala zemlja, mora da vodi računa da se malo kome zamera, i da zaštiti svoje nacionalne interese".

- To da sve znam kao svi Srbi, čak i da znam, ne moram sve da kažem - dodao je on.

Upitan da li će se u Vašingtonu sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, on je rekao da ne misli da će se to dogoditi.

- Ne verujem za Trampa - rekao je predsednik Srbije, dodavši da bi se američki predsednik pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja.

Kazao je da će Vašingtonu imati teške razgovore, ali da "narod ni ne bira nekog zbog lepih stvari, već da se bori i vodi računa o našim nacionalnim interesima". Kazao je da oni nikome neće biti prijatni, "niti je prijatno da se sretne sa predstavnicima Prištine, ali se na razgovore mora ići".

Foto: Tanjug/AP

Upitan da li očekuje nove provokacije Prištine, kaže da ga to ne zanima i oni koji govore "neću ovo, neću ono", to rade ako imaju neki psihološki problem.

- Ako imate sigurnost u sebe, ne treba vam to - rekao je Vučić.

On je napomenuo i da se pričalo o tome da će na Vidovdan potpisati nezavisnost Kosova, ali da posle izbora i onoga što je najavio Ričard Grenel da će se razgovarati o ekonomskim temama, sada to više ne pominju, ali se niko posle toga nije ni izvinio.

Ponovio je i da je sa Putinom do sada imao 17 susreta i da je današnji bio jedan od najboljih.

Putin: Pragmatični i dobri politički odnosi

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin rekao da se između dve zemlje razvijaju veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi.

Foto: Tanjug/AP

Putin je u Kremlju, na početku sastanka sa Vučićem, izrazio zadovoljstvo njegovom posetom, i zahvalio mu što će prisustvovati svečanoj paradi u Moskvi povodom 75. godina od završetka Drugog svetskog rata, kao i što će srpski vojnici sa svojim drugovima po oružju iz Rusije prodefilovati ulicama glavnog grada Rusije.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku saradnju, i podsetio da je prošle godine trgovinska razmena porasla za 22,6 odsto, a ove godine u prvom kvartalu je porasla za 7,7 procenata.

Vučić sutra na Vojnoj paradi

Inače, Vučić je prvi strani državnik sa kojim se Putin sastao nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Rusiji.

Vučić će sutra prisustvovati Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, navedeno je u saopštenju.

Važanost susreta "jedan na jedan" srpskog i ruskog lidera jasno je najavljena tokom prošlonedeljne posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Vučić je nakon tog sastanka, koji je, kako je Lavrov rekao, upriličen zbog predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištrine u Beloj kući, izjavio da je od ruskog šefa diplomatije "dobio određene ocene koje su ga kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

Ranije danas Vučić je na svom Instagram profilu @buducnostsrbijeav podelio fotografiju iz aviona na putu ka Rusiji i napisao da se priprema za važan sastanak.

(Telegraf.rs)