KiM, dijalog sa opozicijom, promena Ustava i EU: Ključne tačke Bilčikovog izveštaja o Srbiji

Očekujemo više od Srbije, ali i od EU - suština je Bilčikovih zaključaka i ocena iznesenih u nacrtu Izveštaja o Srbiji, koji je danas predstavio pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta

Foto: Tanjug/AP

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, pozvao je danas Savet EU da otvori dodatna poglavlja sa Srbijom, a sve evroparlamentarce - da podrže konstruktivno zalaganje srpskih vlasti u sprovođenju važnih reformi u zemlji.

Očekujemo više od Srbije, ali i od EU - suština je Bilčikovih zaključaka i ocena iznesenih u nacrtu Izveštaja o Srbiji, koji je danas predstavio pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Kad je reč o očekivanjima, Bilčik izdvaja međustranački dijalog, a EP je, kaže, spreman da se on što pre nastavi, ukazuje da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet i preduslov za pristupanje EU, i da dijalog, kojeg, inače, suštinski nema, osim na tehničkom nivou, mora doneti opipljive rezultate.

Bilčik je poručio da je otvaranje poglavlja "početak dugog pregovaračkog procesa" ispunjavanja obaveza i prelaznih merila, ali i da istovremeno može da bude podrška "političkim promenama" kada je reč o geopolitičkim izazovima i reformama na Zapadnom Balkanu.

On napominje da je nacrt njegovog Izveštaja zasnovan na četiri osnovne oblasti, od kojih je prva oporavak zemlje od pandemije.

- Nadam se da će ovaj opravak da približi Srbiju i EU - poručio je Bilčik.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, pozvao je danas Savet EU da otvori dodatna poglavlja sa Srbijom-FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Druga oblast se tiče reformi i to prvenstveno u oblasti vladavine prava. Izvestilac za Srbiju u EP ocenjuje da "politička kriza u Srbiji iz 2019/2020 još uvek nije završena" i poziva sve relevantne političke faktore u zemlji da u potpunosti učestvuju u političkom nadmetanju i demokratskim institucijama u zemlji.

On je nagalsio da je EP spreman da nastavi Međustranački dijalog, čiji bi rezulatati trebalo da se vide "znatno pre sledećih izbora" u zemlji, zakazanih za proleće 2020. godine.

- Cenim to što je nova vlada usvojila predlog ustavnih amandmana i podnela ga Narodnoj skupštini. Svi znamo koliko je teško promeniti Ustav Srbije, ali potrebna nam je što sveobuhvatnija promena, s ciljem pristupanja Srbije EU - naveo je Bilčik.

On je posebno naglasio važnost napredovanja Srbije u oblasti slobode medija i izražavanja i izrazio zabrinutost zbog izveštaja o nasilju i pretnjama novinarima.

- Ohrabruje činjenica da je nova ministarka kulture Maja Gojković povukla sve zahteve za pokretanje sudskog postupka protiv medija i novinara i obaveštenja javnosti protiv određenih medija. Istovremeno, Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije usvojen je 3. decembra - rekao je.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Istakao je "kontinuirano i konstruktivno" zalaganje Srbije kada je reč o odnosima u regionu, posebno u dijalogu sa Prištinom, dodajući da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova "prioritet i preduslov za pristupanje EU".

- Isto kao što od Srbije očekujemo više, tako moramo očekivati više i od sebe. Ova godina je naglasila da evropska perspektiva nije data. Ostali spoljni akteri, Rusija i Kina, koriste svaku priliku da povećaju svoj uticaj na region i Srbiju - ocenio je Bilčik.

On je pozvao EU da "iskoristi sve strateške alate", uključujući i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Vladimir Bilčik je na kraju svog izlaganja pozvao sve u EP da podrže konstruktivno zalaganje srpskih vlasti u sprovođenju važnih reformi u zemlji.

Evropski parlementarci mogu do 15. decembra da podnesu amandmane na nacrt Izvešataj o Srbiji, o kome će se u Spoljnopolitičkom odboru glasati 4. februara. Izvešataj bi u formi Rezolucije o Srbiji trebalo da bude usvijen na plenarnom zasedanju EP u martu.

(Telegraf.rs/Tanjug)